IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовият срив унищожи 5 трлн. долара за часове, изчисляват експерти

В следобедните часове част от спадовете бяха отчасти компенсирани

21:00 | 24.06.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сривът на световните финансови борси вследствие на решението на гражданите на Великобритания страната им да напусне Европейския съюз (ЕС) е унищожил в глобален план пазарна стойност в размер на около 5 трлн. долара, смятат анализатори. 

Сумата е два пъти по-висока от годишния брутен вътрешен продукт на Великобритания и съответства на 17% от икономиките на Г-7 за миналата година, пише борсовият експерт на DZ  Bank Кристиян Калер, цитиран от германската икономическа телевизия N-TV. 

Само в рамките на германския водещ индекс DAX е била унищожена пазарна капитализация за  95 млрд. евро. Според Калер това е доказателство, че реакцията на капиталовите пазари за вота на британците е по всяка вероятност прекалена. 

Калер очаква сериозни турболенции на финансовите пазари през следващите дни и седмици. В дългосрочен план решаващо ще бъде какви ще са последиците от Brexit за развитието на печалбите на европейските борсово котирани компании.

В първите часове на сесията в петък само в рамките на британския индекс FTSE 100 беШЕ унищожена капитализация от 125 млрд. паунда (171 млрд. долара), изчислява И Quartz. Числото превишава значително сумата, която в продължение на 15 години Великобритания е платила на ЕС.

FTSE 100, в който влизат много големи мултинационални компании, се срина с 8% в началото на сесията, но но компенсира част от спада, който достигна 4,5% в следобедните часове.

FTSE 250, в който влизат компании, чиито приходи преобладаващо се изчисляват в британски лири, се срина с близо 12% в началото на сесията – най-драматичният спад в историята на индекса.

Най-големите губещи са банките и фирмите от строителния сектор, някои от които се обезцениха с повече от 40% в ранната търговия. Barclays – една от най-големите британски банки, отчете срив на пазарната си оценка от 35% в началото на деня, но по-късно успя да се възстанови до загуба от 19%.

Марк Карни, управителят на Централната банка на Англия, успя да успокои пазарите. Той заяви, че централната банка „няма да се колебае да вземе допълнителни мерки, ако се изисква, докато пазарите се адаптират и икономиката на Великобритания се задвижи напред". Институцията може да осигури допълнителна ликвидност в размер на 250 млрд. паунда.

Коментарът напомня много на изявлението на Марио Драги от 2012 г., когато италианецът заяви, че Европейската централна банка ще направи „каквото е необходимо", за да подкрепи еврото заради дълговата криза и опасенията от излизане на Гърция от еврозоната и ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 2
TomaNeverni
преди 7 години
Заглавието си е точно.Това е и основната функция на борсата-да изпусне"въздуха"след прекомерно "печатане"Естесвено ще го издухат дребните акционери вложили реално "изработени пари".И така "печатането " може да започне пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
skeptika
преди 7 години
Борсовият срив унищожи 5 трлн. долара за часове, изчисляват експерти***********************************************************************много неуко матрял....за още по-неуко Чукча как се Унищожават 5 трлн $ в Затворена система ??Пазарите са "Пясъчен часовник"...място за Преливане на Пари !Точното заглавие следва да е :............."Борсовият срив Смени притежателите на 5 трлн. долара за часове," изчисляват Нормалните ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 7 години
Нема такава рулетка другаде като тази по борсите.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
крас
преди 7 години
НА НЯКОЙ НАПРАВИ ЛИ МУ ВПЕЧАТЛЕНИЕ, ЧЕ СРИВА НА ЛИРАТА ПРЕДХОЖДАШЕ ПО ВРЕМЕ ОБЯВЯВАНЕТО НА БРЕКЗИТА?!ВИЖТЕ ГРАФИКИТЕ!!Финансовия земетръс започва в 1,30 мин на 24 юни /БЪЛГАРСКО ПРЕМЕ, съответстващо на 22,30 мин на 23 юни ЛОНДОНСКО ВРЕМЕ/Началото на земетръса е даден на 23 юни в 17 часа без пет минути /НЮЙРКСКО ВРЕМЕ/ ДА СЕ ГОВОРИ, ЧЕ СРИВА НА ПАУНДА Е В РЕЗУЛТАТ ОТ БРЕКЗИТА Е ГРОЗНА ЛЪЖА!!!БРЕКЗИТА СЕ ПРЕВЪРНА ВЪВ ФАКТ МНОГО ПО КЪСНО СЛЕД ФИНАНСОВОТО ЦУНАМИ!!ПРИЧИННО - СЛЕДСТВЕНАТА ВРЪЗКА се превърна в СЛЕДСТВЕНО - ПРИЧИННА!!!!!Не случилото се в Англия, а Сорос и фондовете му с фиктивните покупко - продажби сринаха паунда. Да не забравяме и БУКМЕЙКЪРИТЕ, 85 % от които заложиха на оставане на Англия в ЕС и очакването за скок на паунда!! ТЕПЪРВА ЩЕ СТАНЕ ЯСНО, ЧЕ ИСТИНСКИЯ ПРОБЛЕМ Е ФИНАНСОВО - СПЕКУЛАТИВЕН !!!ТОЙ НЯМА НИЩО ОБЩО С БРЕКЗИТА!!ЕВРОПА ГО ОТНЕСЕ!!Европейските банки тепърва ще калкулират загубите си!!В НАЧАЛОТО СМЕ НА УБИЙСТВЕНА ФИНАНСОВА КРИЗА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 7 години
Време за купуване!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 16
Ewiak Ryszard
преди 7 години
Brexit ускори разпадането на ЕС. В Библията се казва: "И [северният цар = Русия от втората половина на ХIХ век (Даниил 11:27)] ще се върне в своята земя с голямо богатство [1945] и ще насочи сърцето си срещу светия договор [враждебност към християните]. И ще действа [висока активност на международната сцена] и ще се върне в своята земя [1991-1993. Разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си]. В определеното време ще се върне [разпадането на Европейския съюз и НАТО. Много страни от бившия Източен блок ще се върнат в зоната на влияние на Русия]." (Даниил 11:28,29а)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Tyrista
преди 7 години
No worries!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 0
mrynmryn
преди 7 години
В друг сайт чета за 2трлн, тук за 5, за нищо ги нямат тия трилиони значи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 7 години
Фундамента го няма - отнесоха го ФЕД и ЕЦБ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Атанасио
преди 7 години
Британският парламент вероятно ще трябва да обсъди възможността за провеждане на втори референдум за членството на Великобритания в ЕС, отбелязват британските медии - http://***.economy.bg/world/view/24139/Britancite-sybraha-podpisi-za-vtori-referendum
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още