IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочарованието на бизнеса след британския вот

Най-различни компании - от автомобилната до фармацевтичната индустрия, изразиха тревоги от избора на британците

15:14 | 24.06.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Шокирани мениджъри от Мумбай до Денвър се събудиха в петък, изправяйки се пред трудни решения в отговор на британския вот за излизане от Европейския съюз, коментира Ройтерс.

В самата Великобритания най-различни бизнеси – от инженерната група Rolls-Royce и фармацевтичния гигант AstraZeneca до строителни предприемачи и производители на шотландско уиски, се приготвиха за разриви в краткосрочен и дългосрочен план, след като паундът се срина до най-ниското си ниво от 1985 г.

Големите бизнеси – с малки изключения, силно подкрепят оставане в най-големия търговски блок в света, основно заради лесния достъп до 500 млн. европейски потребители.

„Седмиците и месеците напред ще бъдат изнервящи за лидерите в бизнеса“, казва Саймън Уолкър, генерален директор на британското бизнес лоби Institute of Directors, в петък.

Най-големият британски производител на автомобили – Jaguar Land Rover, прогнозира, че годишната му печалба може да се свие с 1 млрд. паунда до 2020 г., ако Великобритания се завърне към правилата на Световната търговска организация (СТО) при търговията си с Европа.

Акциите на собственика на компанията – индийската Tata Motors, се сринаха с над 10%.

Производителите на шотландско уиски, които изнасят около 90% от производството си, подчертават важността на ЕС, който поема една трета от износа. Отпадането на членството в евросъюза обаче ги изкарва и от преговори с бързоразрастващи се пазари като Индия, където има 150% мито върху вносните алкохолни напитки.

Някои инвеститори предупредиха за предстояща британска, или дори глобална рецесия, след като паундът се срина, удряйки най-ниското си ниво от 1985 г., а фючърсите върху FTSE спаднаха с 8%.

Президентът на японската Nippon Steel & Sumitomo Metal – втория най-голям производител на стомана в света, заяви, че вотът е изключително разочароващ. „Силно разтревожени сме за отрицателното влияние, което това ще има не само върху Великобритания и ЕС, но и върху глобалната икономика“, каза Косей Шиндо.

Мартин Сорел, шефът на най-голямата рекламна агенция в света WPP, също казва: „Това решение ще създаде невероятна несигурност, която ще забави икономическата активност и взимането на решения“.

Големите колебания на паунда ще доведат до сериозни трудности за някои международни компании, тъй като поевтиняването на валутата ще удари печалбата им от Великобритания.

Международните компании със значителна експозиция спрямо паунда включват базираната в Денвър Molson Coors, собственик на Carling, която силно разчита на Великобритания.

Освен достъпа до пазара уеднаквяването на регулациите в ЕС улесни живота на бизнесите.

Фармацевтичните компании, например, се радват на базираната в Лондон Европейска агенция по лекарствата, която одобрява нови лекарства за всички европейски страни. В същото време сделките за въздушното пространство в ЕС доведоха до ръст на въздухоплаването, а общите политики в земеделието и по сигурността на храните позволиха по-гладки вериги за доставки и разнообразни храни.

Компаниите в тези сектори се опасяват, че Великобритания извън блока ще наруши регулаторния небосклон.

„Това създава непосредствени предизвикателства за бъдещите инвестиции, проучвания и заетост в нашата индустрия във Великобритания“, казва Майк Томпсън, главен изпълнителен директор на Асоциацията на британската фармацевтична индустрия.

AstraZeneca обяви, че се опасява за конкурентоспособността на британската индустрия в сферата на природните науки и че ще работи, за да гарантира достъпа на пациентите до лекарства на фона на страховете, че излизането от ЕС може да забави одобряването на лекарства.

Достъп до работна ръка е друг важен фактор за компаниите. Изпълнителните директори в автомобилната индустрия, която разчита сериозно на износа, определи достъпа до квалифицирана работна ръка на второ място, съвсем малко след достъпа до европейските пазари, в проучване за причините за оставане от март.

Преди вота някои базирани във Великобритания мултинационални компании като Diageo, Unilever и Rolls-Royce изразиха подкрепата си за оставане в съюза директно пред служителите си, макар че други решиха да не го правят.

Официалните данни показват, че 12,6% от британското икономическо производство са свързани с износа към 27-те други страни членки на ЕС, като 3,1% от тяхното производство са свързани с износ към Великобритания. 80% от британските бизнеси с международна търговия търгуват и с ЕС.

Според оценки на Конфедерацията на британската индустрия заетостта във Великобритания може да намалее с между 550 хил. и 950 хил. места при Brexit.

За банките сериозна тревога е заплахата, че финансовите институции, базирани в Лондон, може да изгубят европейските си „паспорти“, или автоматичното право да продават услуги в блока съгласно единната система за ниски разходи. Това направи акциите на банките особено волатилни преди референдума.

Несигурността около Brexit доведе до най-слабата активност на британските сливания и придобивания през тази година спрямо глобалната активност от 1980 г. насам.

Всичко за Brexit следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 7 години
Сега е момента да се купуват британски акции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 7 години
Всъщност сега след като се срина лирата британския износ, ще стане по-евтин със съответните ползи от това.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още