IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари финишираха на тъмночервена територия

Доларът за кратко докосна ниво под 100 йени

11:11 | 24.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските пазари приключиха сесията след британския референдум на тъмночервена територия, цената на златото скочи, а доларът за кратко докосна ниво под 100 йени за брой, съобщи CNBC. Вотът в подкрепа на Brexit разтърси борсите, а стресът вече достига и европейските пазари.

Британският паунд се срина до най-ниските си нива от 1985 г. насам.

„Най-големите опасения за пазарите са свързани с последиците от Brexit върху Европейския съюз“, казва Ангъс Никълсън, пазарен анализатор в IG. “Има силна мотивация ЕС да направи излизането на Великобритания възможно най-наказателно, за да намали риска и други членове да последват Обединеното кралство”, допълва той.

Японският Nikkei 225 се срина с близо 8% на фона на поскъпналата йена, чийто курс е 102,80 йени за долар.

Корейският индекс Kospi се понижи с над 3%, австралийският ASX 200 също изтри 3,3% от стойността си, тъй като акциите на фирми с експозиция към Великобритания се сринаха.

Hang Seng се понижи с 3,7%. 

На китайските пазари спадовете бяха по-слаби. Shanghai Composite затвори с 0,95% надолу, а по-малкият Shenzhen Composite се понижи с 0,10%.

Спотовата цена на златото се повиши с над 5% до 1 318,96 долара за тройунция, а компаниите в сектора отчетоха поскъпване на акциите си. Newcrest, Evolution Mining и Alacer Gold финишираха съответно с повишения от 9%, 12% и 10%.

Държавните облигации в качеството им на актив убежище поскъпнаха, като доходността по 10-годишните японски ценни книжа се понижи до -0,19%.

Основните японски компании износителки бяха под натиск. Акциите на Toyota, Nissan и Honda поевтиняха с по над 8 на сто. Силната йена се отразява зле на износителките, тъй като намалява печалбите им, когато се обърнат в местната валута.

Акциите на японската технологична компания Sharp се сринаха с над 16% в петък, след като операторът на токийската борса Japan Exchange Group обяви, че ще премести компанията във втората секция на борсата, където са средните компании. Досега Sharp беше в първата секция заедно с други големи корпорации.

Петролните компании в Азия също бяха под натиск, след като и двата бенчмаркови сорта поевтиняха с над 5%.

Австралийските Santos и Woodside Petroleum записаха спадове от съответно 5,45% и 3%. Акциите на японската Inpex поевтиняха с над 9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 7 години
Мисля, че пазара е надценен от историческа гледна точка, но е подценен от сегашна гледна точка. Днес фиатните валути се печатат почти безконтролно. Така, че има много пари и малко активи. Къде е равновесната точка? По-високи цени или по-ниски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още