IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кошмарно петъчно начало за борсовите индекси в Европа*

Лондонският индекс FTSE 100 се срина с над 8% при отварянето на пазарите и преди оставката на Дейвид Камерън

10:37 | 24.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	DAX отвори с рязък спад. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

DAX отвори с рязък спад. Снимка: Ройтерс

Водещите индекси на борсите в Европа отвориха с резки спадове, след като британците гласуваха за излизането на Острова от Европейския съюз. „Черният петък“ за активите започна с 10-процентния срив на курса на лирата спрямо долара, разпродажбите на пазарите в Азия, поевтиняването на петрола и търсенето на активи убежища като златото и японската йена.

Лондонският индекс FTSE 100 се срина с над 8%, но до момента ограничава загубите до 6,69% до ниво от 5 914 пункта, въпреки че премиерът Дейвид Камерън обяви, че подава оставка.

Графика: Investing.com

Широкият индекс Stoxx 600 се понижава с 3,72% до 333,46 пункта.

В Германия DAX 30 се понижава с 10% до 9 230,08 пункта, след като едва вчера бе над границата от 10 хил. пункта.

Френският бенчмарк САС 40 е надолу с 4,86%, водещият испански индекс IBEX 35 отчита понижение от 8,7 на сто.

Курсът на еврото слезе до най-ниското си ниво от въвеждането на единната валута през 1999 г. Курсът евро-долар отчита понижение от 2,6% до 1,1093 долара за едно евро.

„Пазарът реагира с тотален шок и недоумение, успоредно с проясняването на резултатите. Обемите са малки, но сме свидетели на безпрецедентни движения на финансовите пазари“, коментира консултантът в компанията за валутна търговия AFEX Тревър Чарзли.

Същевременно фючърсите върху суровия петрол се сриват, а златото поскъпва заради характеристиката му на безопасно убежище. Като такова се явяват и 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ, чиято доходност слезе до 4-годишно дъно.

По-късно днес гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни би трябвало да направи изявление, макар че не се знае с точност кога. Редица инвестиционни банки очакват понижение на лихвените проценти във Великобритания.

Най-сериозните губещи са акциите на банките.

Индексът Bloomberg Europe Banks and Financial Services, следящ банковите и финансови акции, се срива с 6,7%.

С най-много поевтиняват акциите на Royal Bank of Scotland Group Plc (-29%) и Bank of Ireland, но сериозни спадове отчитат големи банки като Deutsche Bank AG, Credit Suisse Group AG, чиито капитализации спадат с 18% и 14%, съответно, докато при Barclays Plc и HSBC пониженията са от 28,6% и 4,8%.

* Информацията е актуална към 10:29 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още