IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските активи поскъпнаха в деня на британския референдум

Британската лира изкачи 6-месечен връх, а DAX прехвърли границата от 10 хил. пункта

19:18 | 23.06.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Европейските активи поскъпнаха в деня на британския референдум. Инвеститорите спекулират дали страната ще остане в Европейския съюз (ЕС) или ще излезе, отбелязва CNBC.

Широкият индекс Stoxx 600 се повиши 1,3% до 345,74 пункта, въпреки че отчете лек спад в началото на търговията. Лондонският индекс FTSE 100 се покачи с 1,23% до 6 338,10 пункта. В Германия DAX 30 нарасна с 1,85%, като прехвърли границата от 10 хил. пункта, за да затвори на ниво от 10 257,03 пункта. Френският бенчмарк САС 40 е нагоре с 1,96% до 4 465,90 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 отчита повишение от 2,11% до 8 885,30 пункта.

Пазарите са оптимистични в деня на британския референдум за членството на Острова в ЕС. Според последните социологически проучвания на ComRes, проведени по поръчка на Daily Mail и ITV, и на YouGov за вестник The Times показват ръст на подкрепящите оставането на страната в последната минута. Резултатите бяха оповестени преди отварянето на урните във Великобритания.

По време на търговията в Лондон лирата поскъпна и се изкачи до 6-месечен връх спрямо долара до 1,4816 долара. Вотът ще приключи в 00 часа българско време, като резултати ще има рано в петък, след като бъдат преброени бюлетините от всички 12 региона.

Данните от деня показаха, че бизнес активността в еврозоната се забавя до най-ниското ниво от януари 2015 г. Частната компания Markit прогнозира забавяне на икономическия ръст във валутния съюз през второто тримесечие.

На корпоративния фронт инвеститорите следяха банковите акции. В Италия Banco Popolare набра 1 млрд. евро, които са й нужни за сливането с Banca Popolare di Milano. След новините акциите на банките поскъпнаха с 6,5% и 5,6%, съответно.

Книжата на Unicredit поскъпнаха с над 7 на сто на фона на търсенето на нов главен изпълнителен директор. Вестник La Repubblica писа, че директорът на UBS в Италия Фабио Иносенси за потенциален кандидат.

Най-губещата банка днес е шведската Nordea, чиято пазарна капитализация се сви с 6 на сто. JPMorgan, Swedbank и ABG Sundal Collier понижиха оценките си за акцията на банката.

В Гърция банките изглежда ще си стъпят на краката, след като съвсем скоро могат да получат достъп до евтиното финансиране на Европейската централна банка. Акциите на Alpha Bank и Eurobank поскъпнаха с 6,8% и 3,5%, съответно.

Британската верига супермаркети Tesco отчете ръст на приходите от продажби в разработените магазини от 0,3% през първото й фискално тримесечие. Цената на акциите се повиши с 0,8%.

Moller-Maersk бе сред най-печелившите компании, след като акциите й поскъпнаха с 11,9%. Сьорен Скоу ще замени Нилс Андерсен на поста главен изпълнителен директор от 1 юли.

Книжата на добивните компании също увеличиха цените си. Arcelormittal, Glencore, BHP Billiton и Anglo American бяха сред дружествата с най-големи ръстове в цените на акциите.

На пазара на суровини цените на фючърсите върху петрола сорт Брент и американския лек суров петрол кръжаха около 50 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
mrynmryn
преди 7 години
Ясно е, че ще останат, но медиите го раздухаха здраво и някои направиха лесни пари тая седмица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още