IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции на осеммесечен минимум

Натиск върху пазарите оказа напрежението между Северна и Южна Корея и нестабилността на банковия сектор в Испания

20:37 | 25.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските акции на осеммесечен минимум

Европейските акции се сринаха до осеммесечен минимум заради новината за сливането на банки в Испания с цел избягване на национализация и увеличаването на напрежението между Северна и Южна Корея, предаде Bloomberg.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 загуби 2,5 на сто до 232,11 пункта, което е най-ниското му ниво на затваряне от септември насам. Всички западноевропейски пазари завършиха сесията на червено.

По-рано днес беше съобщено, че лидерът на Северна Корея Ким Чен Ир е наредил на армията да се подготви за сблъсък с Южна Корея, която миналата седмица обвини северната си съседка, че е потопила с торпедо неин военен кораб.

Британският основен индекс FTSE 100 затвори под нивото от 5000 пункта за първи път от октомври насам, след като се понижи с 2,2 на сто до 4957,80 пункта. Немският DAX отстъпи с 2,3 на сто до тримесечен минимум на ниво 5670,04 пункта. Финансовото министерство на страната предлага частичната забрана за непокрити къси продажби да бъде разширена, покривайки всички акции в Германия.

Акциите на най-голямата испанска банка - Santander, загубиха 3,9 на сто, тези на френската Societe Generale се обезцениха с 6,3 на сто, а на британските Barclays и Lloyds – съответно с 5,7 на сто и 8,9 на сто.

Испанският основен индекс IBEX 35 е загубил от началото на седмицата 4,3 на сто заради заради нестабилността на банковата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още