IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облаците над Испания се сгъстяват, банковата стабилност е под въпрос

Четири банки обявиха, че се сливат, за да не последват съдбата на национализираната в събота CajaSur

07:50 | 25.05.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Облаците над Испания се сгъстяват, банковата стабилност е под въпрос

Настроенията във финансовия сектор на Испания продължават да са противоречиви, което накара централната банка да излезе със специално обръщение към вложителите в банковия сектор. Това се случи след национализирането на контролираната от църквата спестовна банка CajaSur в събота.

В съобщението на централната банка се казва, че поемането на контрола върху CajaSur, която притежава едва 0,6 на сто от банковите активи в страната, не би трябвало да окаже негативно влияние върху банковата система, предава Wall Street Journal.

На фона на случващото се Международният валутен фонд предупреди, че банковият сектор в Испания трябва да ускори преструктурирането си и да създаде по-силни финансови институции. „Централната банка би трябвало да е готова да се намеси навременно, ако нестабилността остане”, стана ясно от съобщение на фонда.

Въпреки уверенията, че банковият сектор е стабилен, в страната се наблюдава известно напрежение. Израз на това стана желанието на четири спестовни банки да се обединят, за да не последват съдбата на национализираната финансова институция. Сливането би създало финансова институция с активи за 135 млрд. евро и над 2 300 клона.

Заявените намерения са дори след сливането четирите банки да продължат да оперират самостоятелно, запазвайки собствените си марки.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
sniper
преди 13 години
Малей, там и църквите ли се занимават с "благородното" банково дело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още