IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на американската икономика за тримесечието коригиран надолу до 3%

Потребителските разходи помагат най-много за растежа на БВП през първите три месеца на 2010

16:20 | 27.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Растежът на американската икономика за тримесечието коригиран надолу до 3%

Растежът на щатската икономика през първото тримесечие се оказа по-малък от първоначално обявения, главно заради корекция на данните за потреблението на домакинствата и инвестициите на фирмите в бизнес софтуер и оборудване.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се е увеличил с 3% спрямо четвъртото тримесечие на 2009 г., сочат днешните данни на Бюрото за икономически анализи на САЩ. Експресните оценки преди две седмици показаха ръст на БВП от 3,2% на тримесечна база, който анализаторите очакваха да се повиши до 3,5 на сто.

За растежа на икономиката през първото тримесечие най-много помагат потребителските разходи, инвестициите в материални запаси и в нежилищно строителство, както и износът. Техният положителен ефект обаче е частично заличен от намалените разходи на правителството и инвестиции в жилищно строителство.

През последните три месеца на 2009 г. най-голямата икономика в света отчете силен ръст от 5,6 на сто.

Дефлаторът на БВП, който следи промените в цените на всички стоки и услуги, включени в изчислението на БВП, отчита ръст от 1% на тримесечна база през първото тримесечие. Това показва, че инфлацията в страната остава ниска, след като през последното тримесечие на 2009 г. дефлаторът нарасна с 0,9%.

Отделни данни на Бюрото по трудова статистика на САЩ показаха, че новите молби за помощи при безработица са се понижили по-слабо от очакваното през изминалата седмица с 14 хил. до 460 хил.

Това се оказа по-слабо от очакваното от икономисти понижение на първоначалната безработица до 450 хил. Броят на т. нар. трайно безработни лица (които получават помощи за безработица поне две седмица) в същото време е намалял с 49 хил. до малко над 4,6 млн. души.

Състоянието на пазара на труд в САЩ остава лошо въпреки растежа на икономиката, като безработицата варира в границата от 9,7% до 10,2% през последната половин година.

Щатският долар поевтинява с 0,6% към 16:10 ч. българско време, като двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2241 долара за евро. По-рано днес американската валута напредна до близо най-високото си ниво срещу еврото за последните четири години, след като се появиха спекулации, че Китай може да се откаже от намерението си да увеличи дела на евровите активи във валутните си резерви.

Малко след това обаче Китайската централна банка увери в официално изявление, че Европа и евровите активи си остават ключови за китайските инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още