IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Гайтнър е оптимист относно глобалния план за финансова регулация

Американският финансов министър е похвалил водещата роля на Германия в спасителния план за еврозоната

23:24 | 27.05.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Тим Гайтнър е оптимист относно глобалния план за финансова регулация

„САЩ и Европа са в общи линии съгласни относно въвеждането на по-консервативни правила за финансовите институции с цел стабилизиране на световните финансови пазари и са близо до постигането на съгласие относно глобално решение”, е заявил финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър след срещата си днес в Берлин със своя германски колега Волфганг Шойбле.

Той е похвалил водещата роля на Германия в спасителния план за еврозоната, който ще осигури стабилна рамка за реформи, подкрепена от финансова помощ, съобщава Financial Times.

Гайтнър обаче е предупредил, че финансовите регулации не трябва да бъдат толкова радикални, че да стопират започналото икономическо възстановяване.

Финансовият министър на САЩ е подчертал нуждата от баланс между фискалните рестрикции, по-строгите регулации и стимулирането на растежа.

Волфганг Шойбле е настоял, че Европа се нуждае от по-ефективни правила за прилагане на пакта за стабилност и развитие, на който се крепи еврозоната.

Бюджетните дефицити според него трябва да бъдат разумно намалени, но страните-членики на еврозоната трябва също да се фокусират върху повишаване на конкурентоспособността си в подкрепа на растежа.

Той е предупредил, че поради застаряващото население на континента, европейските правителства имат по-малко пространство за действие от САЩ.

Гайтнър е обсъдил с Шойбле и с президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише целия спектър от бъдещи финансови регулации.

Немският финансов министър е защитил едностранната забрана на Германия върху някои непокрити къси продажби в отговор на „засиления дебат по въпроса”.

Той е добавил, че когато Европейската комисия предложи общи европейски правила, то Германия ще се съобрази с тях.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
aprilzi
преди 13 години
а иначе гайтнер е поредния глобален ***. той си мисли че като има печатницата ще заблуди целия свят че един *** ***. просто гледайте как и дали ще се търсят държавни облигации занапред. и ако вземат да не се търсят тогава става страшно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
aprilzi
преди 13 години
аз имам мнение ама ако продължавам да го казвам скоро ще ве принудят да спрете тази възможност за коментар. тъй че комунизма пак се върна. режеш мислите си за да не пострада малката свобода в тоя концлагер наречена българия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още