IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 29 май

08:35 | 29.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 29 май

АЕЦ Козлодуй вдига цената на тока в цялата страна

 в. Сега

Цената на тока от АЕЦ Козлодуй надува крайната цена на електроенергията в страната. Това става ясно от доклада на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за цените на тока, които трябва да влязат в сила от 1 юли. Цената на тока, произвеждан от Козлодуй, поскъпва с 35% - от 11.68 лв. на 15.75 лв. за мегаватчас. Централата е единственото дружество, на което ДКЕВР разрешава цена на тока, близка до поисканото. Всички останали производители са отрязани, макар и съвсем леко.

Тъй като атомната централа има дял от 35% от общото производство на ток в страната, предложението води след себе си увеличение на цената, по която НЕК продава на всички ЕРП-та - тя се увеличава от 71.03 лв. на 73.83 лв. (без ДДС). Таксата, която взима електроенергийният системен оператор, пък се вдига с много голям процент - от 6.39 лв. на 8.88 лв.

В доклада на комисията се отбелязват и исканията на ЕРП-тата за вдигане на крайната цена на тока. Чешката ЧЕЗ, обслужваща Северозападна България, поиска токът да поскъпне с 10%, немската E.ON - с 8-9%, а австрийската EVN предлага 5% увеличение. Окончателното си решение ДКЕВР ще вземе през втората половина на юни.

Квартали около София минават на безводен режим

 в. Сега

Редица крайни квартали на София и куп села в района ще бъдат редовно без вода това лято. Сред тях са луксозни жилищни зони като Симеоново, Драгалевци, Бистрица, Беловодски път, но проблемът ще засегне също Княжево, Горна баня, Киноцентър, Мало Бучино, Иваняне, Градоман, Железница, Панчарево, Кокаляне, Михайлово, Косанин дол, Килиите, Малка курия. Премиерът Бойко Борисов също ще има проблеми с водата, защото Банкя също ще бъде засегната.

Водата на всичките 21 500 домакинства в тези зони ще се спира за 12 часа, а при нужда - и по 18 часа на ден веднъж седмично, в периода от началото на юни до края на септември. Причината е в ремонта на рилския водопровод. Поправката на 300 м от 80-годишната тръба ще отнеме 3-4 месеца.

Американската AES иска да купи дела на Енел в ТЕЦ Марица Изток 3

в. Дневник

Американската компания AES, който в България притежава централата ТЕЦ Марица Изток 1, иска да купи дела на италинската Енел в ТЕЦ Енел Марица изток 3, съобщи изпълнителният директор на AES за България Питър Литгоу, цитиран от Блумбърг.

Италианската компания Енел обяви, че има намерение да продаде дела си в централа още през март. През 2009 г.дружеството стана инвеститор на годината заради обновяването на ТЕЦ Енел Марица-Изток 3, където компанията вложи над 700 млн. евро, от които 160 млн. бяха насочени за екологични дейности. Италианското дружество е собственик на централата от 2003 г.

Според източници, близки до Енел, истинската причина дружеството да се раздели с централата са дълговете на компанията. През 2009 г. задълженията на концерна достигнаха 51 млрд. евро срещу 52.8 млрд. година по-рано. От компанията прогнозират, че ще завършат 2010 г. с печалба преди данъци в размер на 16 млрд. евро, като запазват нивото си от 2009 г.

Офертата на Енел представяла интерес за нас. Всичко зависи от условията за инвестиции, казва Литгоу.

България спечели дело за €86 млн. в Париж

 в. Стандарт

България спечели дело за 86 млн. евро. Арбитражният съд към Международната търговска камара в Париж отхвърли претенциите на италианската корпорация Салини Кострутори, която заведе дело срещу страната ни през октомври 2007 г. То бе за неизпълнени договори за изграждане на магистралите Калотина-Капитан Андреево и Хемус.

Договорът за първия от аутобаните е от 1993 г. между италианския консорциум Салини-Джирола-Италстраде и българското Министерство на транспорта. Вторият е споразумение за разбирателство от 2003 г. между Салини и министъра на регионалното развитие (тогава Валентин Церовски) за концесия на магистрала Хемус. Претенциите на италианското дружество възлизаха на над 86 млн. евро - главница от 53 211 798 евро, лихви в размер на 32 522 881 евро и 1 161 245 евро разноски по делото.

По време на делото адвокатите на България поддържали възражение за изтекла давност. Страната ни е била представлявана от адвокатите Тодор Батков, Анна Аврамова и Мартин Йорданов. Трибуналът отхвърля изцяло претенциите по договора от 1993 г. и изключително голяма част от иска за възстановяване на разходи по споразумението от 2003 г. Резултатът от делото е голям успех за България в областта на международния арбитраж. Цената на исковете го поставя измежду най-съществените международни арбитражни дела, по които България е била страна, заяви адвокат Тодор Батков.

СУ с близо 4 млн. лв. задължения

 в. Новинар

СУ Св. Климент Охридски има 3,9 млн. лв. просрочени задължения. Това обясни образователният министър Сергей Игнатов на депутатите от опозицията, които го критикуваха, че от ведомството съкращават държавната субсидията на вузовете у нас. 1,9 млн. лв. от задълженията са от неплатена такса отпадъци и данък сгради. Останалите 2 млн. лв. са към доставчици.

Алма Матер вероятно ще изпита сериозни затруднения в края на годината, ако не предприеме мерки, смята Игнатов. По думите му всички университети без СУ ще успеят да приключат годината с печалба въпреки намалената субсидия. Те ще разчитат на финансовите си резерви от минали години. СУ обаче дори и да получи 100% от субсидията си, пак ще има дефицит в бюджета.

Продават 77 хотела във Варненско

в. Стандарт

77 хотела във Варненско са обявени за продажба, показва справка в сайтове за недвижими имоти. Средната цена на имоти е 2,19 млн. евро. Средната цена на кв. м е 1364 евро, съобщи Дарик. Сред обявените за продажба хотели най-скъп е комплекс в курорта Златни пясъци. Цената му е 38 млн. евро (средно 760 евро за кв. м) при 50 000 кв. м площ. Най-евтино е оценен хотел в Суворово, представляващ училищна сграда с разгъната застроена площ 396 кв. м върху парцел 3000 кв. м. Цената на имота е 98 000 евро. Най-много хотели се обявени за продажба в Златни пясъци - 22.

Няма желаещи за плажове

в  Стандарт

Търг за отдаване за срок от 5 години на 10 от плажовете по добруджанското Черноморие обяви областната администрация. Но само два се сдобиха с нови стопани. Фирма Трейшън Клифс голф енд СПА ризорт ще стопанисва морски плаж Божурец - Топола 3, а плаж Робинзон 2 ще се стопанисва от Голф фешън ЕООД. Не се явиха кандидати за шабленските плажове - къмпинг Чайка (известен като Космос), Шабленска тузла, къмпинг Добруджа, каварненските плажове Божурец - Топола 2, Иканталъка 2, както и за тези на балчишка територия Тузлата и Кранево - международен детски лагер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още