IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Волфганг Шойбле намекна за увеличаване на данъците

Според германския финансов министър, истинската задача е да се спестят колкото се може повече разходи

17:23 | 29.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Волфганг Шойбле намекна за увеличаване на данъците

Германският финансов министър Волфганг Шойбле намекна, че може да се наложи увеличение на данъците, за да се укрепят държавните финанси, предава Ройтерс.

Това става ден след като източници от управляващата коалиция заявиха, че правителството може да премахне преференциалната ставка на ДДС върху някои продукти.

„Истинската задача е да се спестят колкото се може повече разходи”, е заявил Шойбле пред немския Bild am Sonntag.

”Ако обаче премахнем данъчните облекчения, някои сигурно ще го нарекат увеличение на данъците. В крайна сметка става дума за разумна и балансирана политика. И нека имаме предвид, че намаленията на социалните разходи засягат най-бедните граждани.”

”Нямам предвид никакви конкретни мерки в момента, но и не изключвам такива”, е добавил немският финансов министър.

Дясноцентристката коалиция на канцлера Ангела Меркел в момента обмисля повишаване на ДДС за някои сектори, които се ползват с преференциална ставка от 7%, до пълния му размер от 19%, са споделили източници от коалицията.

Макар, че германският бюджетен дефицит не се очаква да е толкова голям, колкото в други страни от еврозоната, той вероятно ще надмине 5% от БВП през тази година - доста над допустимия праг на ЕС от 3%.

От 2011 Берлин трябва да се съобразява и с новия закон за ограничаване на дълга, който задължава правителството да сведе фискалния дефицит до 0,35% от БВП до 2016.

Според германския седмичник Focus, членовете на консервативния блок на Меркел обмислят налагането на данък върху авиогоривата, а пък транспортното министерство може да разпростре магистралните такси за камионите и върху по-малки превозни средства.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още