IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

$1 млрд. опитаха да потопят европейските борси, успехът – частичен

Почти толкова са стигнали разходите на BP за справяне с петролния разлив в Мексиканския залив, икономически данни от САЩ помогнаха на пазара

19:57 | 01.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
$1 млрд. опитаха да потопят европейските борси, успехът – частичен

Европейските акции успяха да нараснат леко във вторник въпреки натиска, който оказваше на пазара позицията на BP.

Паневропейският индекс Stoxx Europe 600 index се повиши с 0,15% до 245,34 пункта, подпомогнат от печалбите на акции от хранително-вкусовия и сектора за комунални услуги, считани за по-малко циклични, съобщава MarketWatch.

Акциите на BP паднаха с над 13% по време на търговията си в Лондон, след като стана ясно, че разходите й за причинения от нея петролен разлив в Мексиканския залив вече наближават 1 млрд. долара. Към момента на щатската сесия книжата на компанията губят близо 12 на сто.

Колосалната сума влоши настроението на инвеститорите на Стария континент и индексите бяха предимно на червена територия, докато в САЩ не бяха оповестени малко по-позитивни икономически данни. Така в края на европейската сесия акциите започнаха да се възстановяват и немският DAX дори отчете печалба за деня от 0,28% до 5981 пункта.

Не такава обаче беше съдбата на френския CAC 40 и британския FTSE 100, които загубиха съответно 0,13 и 0,48 на сто до 3503 и 5163 пункта.

На страната на биковете във вторник се нареди ирландската авиокомпания Ryanair. Акциите на превозвача скочиха с 7,45%, след като стана ясно, че за първи път се планира изплащането на дивидент на акционерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още