IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато един милион не е достатъчен

В миналото тази сума е била синоним на богатство и благосъстояние, днес обаче съвсем не е достатъчна, за да осигури финансова независимост на притежателя си

13:40 | 03.06.10 г.
Когато един милион не е достатъчен

Във времена, когато телевизионното шоу „Стани богат“ и оригиналът „Кой иска да бъде милионер“ са доста популярни, се стига до въпроса – дали един милион долара все още са синоним на богатство и за какво е достатъчна тази сума?

Могат ли един милион долара наистина да гарантират финансовата независимост на човек, когато цените на стоките и услугите са се повишили неимоверно и днес имение в Ирландия може да стигне цена до 80 млн. евро. Или вече ще ви трябват 10, 20 или 80 млн. долара, за да се разграничите символично от масите и да се превърнете в истински милионер?

През 50-те години притежанието на един милион долара е било истинско признание за богатство. Днес обаче никой не би казал, че сте истински богат, освен ако нямате в сметката си поне 10 млн. долара, казва социологът Майкъл Пърси, цитиран от изданието Sydney Morning Herald. Парите са загубили част от стойността си и в наши дни вече е нужно повече, за да се чувствате истински сигурен в доходите си, във финансовата си стабилност и в дълготрайното си материално обезпечение. Изглежда митът за това колко много пари са един милион долара е развенчан.

„Ако имаме предвид сумата пари, която ще ви осигури финансова независимост и обезпеченост – тогава най-вероятно няма да можем да посочим конкретна цифра поради простата причина, че очакванията на хората са нараснали. Днес мултимилионерите са застрашени от фалит и искат повече и повече, за да се чувстват спокойни“, казва социологът Пърси.

През 50-те години притежанието на един милион долара е било истинско признание за богатство. Днес обаче никой не би казал, че сте истински богат, освен ако нямате в сметката си поне 10 млн. долара.

Професорът по обществена етика Клив Хамилтън от университета Чарлс Стърт счита, че днешният еквивалент на това, което са били един милион долара през 50-те, е между 2 и 3 млн. долара.

И телевизионните програми, които дават милион долара като награда, са истинско доказателство за това.

„Създаването на подобно шоу в миналото би било невъзможно. Преди 30 години, ако някоя телевизия беше обещала и изплатила сумата от един милион долара на късметлията, добрал се до финал, медията гарантирано щеше да фалира. Днес обаче това е напълно реална и нормална сума“, казва професорът.

Мултимилионерът предприемач Феликс Денис, цитиран от изданието The Wall Street Journal, посочва, че сам е съставил дефиниция за реалното нетно благосъстояние на човек в зависимост от бързооборотните активи, които минават през ръцете му. В тази листа собственикът на 1-2 млн. паунда е приятно беден, а супер богат е онзи, който може да покрие изискването за 1 млрд. паунда.

Според доклада на World Wealth Report, изготвен тази година от консултантската компания Capgemini и Merrill Lynch, броят на милионерите на планетата е 9,5 млн. души. Изненадващо е нараснал броят на онези, чието състояние се оценява на над 30 млн. долара – те вече са близо 95 хиляди души.

Професорът по социално и икономическо моделиране Саймън Кели от университета Камбера в Синди, Австралия, споделя, че според последните проучвания еквивалентът на 1 млн. долара е нараснал двойно и онова, което е могло да бъде потребено в миналото за тази сума днес струва два пъти повече.

„Поколението на „бейби бумърите“ (родените през 50-те години на миналия век) очакваше, че ще може да си купи дом с ипотека и една обикновена заплата, че ще получава безплатно добро здравно обслужване, качествено образование с държавни минимални такси, а след пенсионирането си системата ще се погрижи за сигурността му. И ето го резултата – днес, за да постигнат всички тези очаквания, на хората са им нужни двойно повече пари.“

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още