IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Загрижен съм за разходите, произтичащи от безработицата

Шефът на щатската централна банка е посочил като основна задача осигуряването на достъп до финансиране за кредитоспоспособния бизнес

20:22 | 03.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке: Загрижен съм за разходите, произтичащи от безработицата

Председателят на Федералния резерв (американската централна банка), Бен Бернанке, заяви, че е загрижен за разходите, произтичащи от безработицата в страната, и че Фед прави опити да насърчи кредитирането на стабилни фирми.

Федералният резерв се опитва чрез своите надзорници в банките да предаде посланието, че кредитирането на компании с добре позициониран бизнес всъщност е положително за здравето на банковата система.

Бернанке е посочил високата безработица като едно от сериозните притеснения относно възстановяването. „Тя налага тежки разходи за съкратените и техните семейства, както и за обществото като цяло”, е казал той по време на форум в Детройт.

Дискусията е част от инициатива на Федералния резерв, включваща 40 срещи из цялата страна по въпросите на кредитирането, съобщава Bloomberg.

„Нашата колективна отговорност е да осигурим на кредитоспоспособния бизнес достъп до финансиране, така че той да може да се разширява и създават заетост, помагайки на икономиката да се възстанови”, е казал Бернанке преди да вземе участие в съвет за кредитните нужди на малките и средни компании.

Сумата на отпуснатите кредити към малките фирми е спаднала до 660 млрд. долара през първото тримесечие, спрямо 700 млрд. преди две години, е подчертал Бернанке. Трудно е да се каже каква част от намалението идва от спаднало търсене, и каква от понижено предлагане на кредити.

Централният банкер не се е впуснал в подробности относно перспективите пред американската икономика. Следващото заседание на Фед е на 22 и 23 юни във Вашингтон.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още