IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При изкупуване на метални отпадъци от днес искат сертификат за произход

За неспазване на новите изисквания на Закона за управление на отпадъците глобата е до 200 хил. лв.

15:10 | 04.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
При изкупуване на метални отпадъци от днес искат сертификат за произход

Изкупуването на метални отпадъци от елементи и части от обществена инфраструктура (в т.ч. части от подвижни ж.п. състави, релси, елементи от спирачни системи на влакове и др.) от днес вече става само на основание представяне на сертификат за произход на отпадъците, издаден от техния притежател (ако е дружество, което ги е бракувало) или на база декларация, в която са попълнени личните данни на физическите лица, които ги предават и с която те декларират, че предаваните отпадъци са тяхна лична собственост.

Това е записано във влизащите в сила от днес промени в Закова за управление на отпадъците, посочват от Българска асоциация по рециклиране (БАР).

Оттам обясняват още, че при всяко последващо предаване на материалите, те следва да имат удостоверение за произход, което да доказва ясно източника на отпадъците и количеството му. Всички лични данни на лицата, които са предали отпадъците, се записват в регистрите за покупки, които търговците са длъжни да водят на своите площадки, непосредствено след извършване на сделката.

За неспазване на тези изисквания са предвидени глоби и имуществени санкции към търговците с метални отпадъци, които са драстично повишени, подчертават от асоциацията - от 10 хил. лв. до 30 хил. лв., а при повторно нарушение санкцията е от 60 хил. лв. до 200 хил. лв.

При системни нарушения на условията за извършване на търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали се отнема лицензът на търговеца. Нов момент след отнемането е, че заповедта на министъра на икономиката и енергетиката вече има предварително действие, т.е. търговецът е длъжен да спре работата си, независимо че има право да обжалва акта в съда.

БАР вече е предприела действия по съставяне на списък на нелицензираните пунктове с отпадъци, посочват от асоциацията. Той ще бъде оповестен на контролните органи веднага след изготвянето му и БАР ще настоява за предприемане на най-строги мерки срещу нелигитимните търговци.

В момента в страната има лицензирани около 900 фирми за търговия с отпадъци от черни и цветни метали, като те стопанисват повече от 2500 площадки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още