IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десет предизвикателства пред световната икономика

Съкращаването на държавните разходи в Европа трябва да е съпроводено от реформи, стимулиращи предлагането, смята главният икономист на Goldman Sachs

13:04 | 08.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Десет предизвикателства пред световната икономика

Съществуват десет ключови фактора за икономическото възстановяване, които инвеститорите трябва да следят изкъсо, смята Джим О'Нийл, оглавяващ глобалните икономически анализи в американската банка Goldman Sachs, цитиран от CNBC.

1.Фискалните предизвикателства пред еврозоната и ударите, които понасят на облигационните пазари много от задлъжнелите страни.

„Онези, които твърдяха, че ситуацията е под контрол, започват да понасят удари, след като движението на цените продължава да е изключително неблагоприятно особено спрямо Испания и дори Франция“, обяснява О'Нийл.

Като цяло положението с бюджетите и дълговете в еврозоната не е толкова лошо в сравнение със САЩ и Япония, казва той. „Япония е много по-зле, но мнозина мислят, че фискалната ситуация в Европейския валутен съюз е само подготовка за това, което тепърва предстои.“

2. Стремежът на европейските страни да намалят разходите си с цел ограничаване на дефицитите.

Това може да доведе до дефлация, ако не е съпроводено от реформи, стимулиращи предлагането, които намаляват бариерите пред производството, предупреждава О'Нийл. „Съкращаването на дефицитите без такива реформи не е добра идея, особено там където търсенето е слабо.“

3. Проблемите на еврото.

Едно е цикличният спад на валутата, но съвсем друго е, когато самата еврозона е поставена под съмнение, посочва О'Нийл.

4. Безработицата в САЩ.

Икономистът изтъква наличието на сериозни препятствия пред плана на президента Барак Обама за удвояване на износа в рамките на пет години. Според него поскъпващият долар и дълговите проблеми в Европа могат да се окажат неблагоприятни за заетостта в САЩ.

5. Задаващото се забавяне на китайската икономика.

Предвид степента на икономическо прегряване в азиатската страна, това е добре дошло, но не се знае как ще реагират пазарите, смята О'Нийл.

6. Политическата ситуация в Близкия Изток.

7. Нарастващото финансово напрежение, измервано от Goldman Sach чрез Financial Stress Index (FSI).

О'Нийл пояснява, че макар показателят да се влошава, той все още е доста далеч от нивото си през есента на 2008.

8. Негативният Global Leading Indicator index (GLI) на Goldman Sach.

Съчетанието му с влошаващите се Financial Stress Index и Financial Conditions Index чертае мрачна картина според О'Нийл.

9. Опитите на Г-20 за затягане на фискалната политика и засилване на финансовите регулации въпреки опасенията за растежа в Европа.

10. Техническите индикатори, показващи, че широкият щатски индекс S&P 500 не успява да се върне над 200-дневната си плъзгаща се средна стойност.

О'Нийл добавя, че без растежа в Бразилия, Русия, Индия и Китай притесненията в световен мащаб биха били значително по-големи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Няма ли да се намери някой аргументиран оптимист?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още