IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел ще купува големи количества българска пшеница

Израелска компания пък иска да инвестира в проект за създаване на разсади в България

22:19 | 08.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Израел ще купува големи количества българска пшеница

България може да започне да изнася големи количества зърно за Израел, съобщиха от Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ).

Според последни данни на земеделското министерство страната ни изнася годишно над 1 млн. тона хлебна пшеница предимно за страни в Европейския съюз. Организации и фирми от Израел също изразяват огромен интерес за внос на българско зърно.

Това е била една от най-коментираните възможности за сътрудничество между България и Израел, обсъдена на среща между председателя на АЗПБ Христо Цветанов и главния секретар Ивайло Тодоров с представители на сродни неправителствени организации от Израел по време на официално посещение в Тел Авив.

Еврейската държава произвежда едва 10% от необходимите за потребление количества зърно. Причината за ограниченото производство са прекалено сухият климат и липсата на достатъчно валежи през годината.

Освен това почвата в Израел е песъчлива и глинеста и обработваната земя е едва 4,5 млн. декара, което е пъти по-малко от площите с култури в България. За да покрие нуждите си, в момента Израел внася зърно предимно от САЩ, Русия, Украйна и други държави производителки.

По време на посещението на българската делегация в Израел е станало ясно още, че една от най-големите израелски компании „Хищил” проявява интерес да инвестира в проект за създаване на разсади за зеленчуци на територията на България.

Фирмата е създадена през 1974 г. и предлага различни разсади, както и изграждане на оранжерии и компютърни системи за прецизно земеделие. Компанията има изнесено производство за Турция, Италия, Босна и Южна Африка. Реализирала е проекти на Канарските острови, в Русия, Гърция и други държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още