IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранните адвокати у нас с по-големи права след законови промени

Вече няма да е нужна съвместната работа с български адвокат, за да може чуждестранен юрист да защитава клиентите си през административните служби в страната

10:20 | 09.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Чуждестранните адвокати у нас с по-големи права след законови промени

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за адвокатурата, които уреждат дейността на чуждестранните адвокати в страната ни. Вносител на изменението е Министерският съвет.

В проекта се предлага адвокат или младши адвокат да може да стане и всеки дееспособен гражданин на държава - членка на Европейския съюз, завършил висшето си юридическо образование в България. Урежда се възможността за упражняване на адвокатска професия от чуждестранните адвокати, вписани в Единния регистър на чуждестранните адвокати, съвместно с други адвокати, вписани в съответния адвокатски регистър, под формите, уредени в закона.

Според друго предложение двама или повече чуждестранни адвокати ще могат да упражняват адвокатска професия в страната ни под формата на клон на тяхната група в държавата - членка на Европейския съюз, по произход на групата. Предвижда се чуждестранният адвокат, вписан в регистъра на чуждестранните адвокати, да може да участва лично в професионалните сдружения на българските адвокати.

Съществуващата досега ограничена възможност е да бъде представляван само от избран от него български адвокат.

В законопроекта се гарантира, че при осъществяване на професионалната си дейност в страната ни чуждестранният адвокат, практикуващ под професионалното звание в държавата-членка, където е придобита адвокатската правоспособност, има правата и задълженията на българския адвокат.

Той може да упражнява съвместно адвокатската професия с други чуждестранни адвокати, вписани в Единния регистър на чуждестранните адвокати, както и с български адвокати.

Предлага се и отпадането на друго ограничение за чуждестранния адвокат - да може да защитава интересите на доверителите и подзащитните си пред административните служби само съвместно с български адвокат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
talasum
преди 13 години
"Той може да упражнява съвместно адвокатската професия с други чуждестранни адвокати, вписани в Единния регистър на чуждестранните адвокати" - поредното безумие. А как точно двама чуждестранни адвокати ще са достатъчно компетентни, за да защитят интереса на клиента си по българското право остава неясно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още