IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетина са действащите фондове за дялови инвестиции у нас

Минималните инвестиции на фондовете започват от 5 млн. евро и са насочени към вече развити компании с реален потенциал за растеж

15:15 | 09.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Десетина са действащите фондове за дялови инвестиции у нас

Въпреки че по официални данни в страната са регистрирани около 30 фонда за дялови инвестиции, реално действащите са 10 – 12. Това каза по време на финансовото изложение „Банки инвестиции пари” Николай Армов, изпълнителен директор на Центъра за предприемаческо и управленско развитие в България.

Поради нефункциониращата от две години фондова борса в България нормалното финансиране на компаниите в страната е именно чрез дялово инвестиране, коментира Дилян Димитров, вицепрезидент на Bedminster Capital Management - компания, фокусирана върху инвестиции в Централна и Източна Европа.

За съжаление, минималните инвестиции на фондовете започват от 5 млн. евро и са насочени към вече развити компании с реален потенциал за растеж и експанзия и поради тази причина съществува дупка във възможностите за финансиране на бизнеси в по-ранен етап на развитие, допълни Николай Армов.

За разлика от фондовете за рисков капитал, които управляват и инвестират чужд, а не собствен капитал, от 2006 г. на българския пазар навлиза инвестиционният модел, известен като финансиране от „бизнес ангели” - форма на дялово финансиране на бизнес идеи в ранен етап на реализация от частен капитал без посредник, казаха участници в събитието.

Финансирането от бизнес ангели обикновено е в размер до 250 хил. евро и за България е насочено предимно към проекти в IT сектора.

„Бизнес ангелите търсят инвестицията в следващия Google и я търсят включително и в България”, заяви Антон Тодоров, съосновател на Българската мрежа на бизнес ангелите (БМБА).

Бизнес ангелите са характерен източник за финансиране в ранната фаза на бизнес проекти и са широко разпространени в страни като Великобритания, Испания и Португалия, където за тях съществуват данъчни облекчения, както и в САЩ, каза Тодоров.

БМБА действа, като агенция за запознанства между бизнес ангели - частни лица, които искат да инвестират собствени средства в бизнес начинание - и млади бизнеси, допълни той.

„Преобладава интересът в IT проекти”, коментира Тодоров, като посочи, че за България инвестиция от бизнес ангел варира между 25 хил. евро и 250 хил. евро, като срещу нея инвеститорът обикновено придобива миноритарен дял от младия бизнес в размер на около 30%.

През 2009 г. в САЩ чрез бизнес ангели са финансирани 17,6 млрд. долара в 57 255 бизнеса, докато за Европа, по неофициални данни, тези инвестиции възлизат на 3 до 5 млрд. евро, за същия период, каза Армов.

За момента към БМБА, която е част от Европейската мрежа на бизнес ангелите, са регистрирани 30 частни инвеститора и 400 проекта, от които 100 са одобрени от БМБА. Сред регистрираните в България бизнес ангели няма чуждестранни инвеститори, но по думите на Тодоров, това е нормално, тъй като обикновено бизнес ангелите инвестират локално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още