IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дяловите инвестиции са още на ниски нива, но доверието расте

Увеличава се делът на инвеститорите в Централна Европа, които очакват подобрение в изпълнението на портфолиото си

20:33 | 08.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дяловите инвестиции са още на ниски нива, но доверието расте

Оптимизмът сред частните инвеститори в Централна Европа продължава да расте и оптимизмът, с който те гледат в бъдещето, е по-голям, отколкото през целия период от началото на 2008 година до сега. Въпреки това нивата на сделките са все още по-ниски, отколкото преди две или три години, се казва в доклад на Делойт.

Периодът за подписване на сделките е значително по-дълъг и предварителните проверки и проучвания, извършена от инвестиционните фондове или банки - по-задълбочени.

2009 година беше трудна за дяловото инвестиране по цял свят, включително и в Централна Европа. 2010 година изглежда много по-оптимистична - възстановяването на фондовите пазари и подобряването на нивата на дълга е укрепило доверието, се подчертава в документа.

Продължава да нараства убеждението сред икономистите за сближаването на икономиките – в резултат на по-бързия растеж в страните от Централна Европа, отколкото в Западна Европа, което се случва в средносрочен план.

В проучването се използват резултатите от допитване до представителна извадка от професионални частни инвестиционни фондове от региона по 10 ключови въпроса, свързани с очакванията им за шестте месеца след април 2010 година.

Някои от изводите включват:

- Повече от 96% от анкетираните очакват икономиката в региона да се подобри или да остане стабилна, като се възстановява постепенно, но не очакват същите нива на растеж като през 2006 г. - 2007 г.;

- Почти три четвърти (74%) от анкетираните очакват да посветят повече време за постигане на нови инвестиционни възможности, което представлява силен контраст с мненията от октомври 2008 г., когато 55% от анкетираните се концентрираха върху управлението на портфолиото;

- 65% предвиждат увеличение на нивата на дейностите, свързани със сливания и придобивания - това е най-висок дял за последните шест години и половина;

- Делът от анкетираните компании, които очакват подобрение в изпълнението на портфолиото си, е нараснал значително от октомври 2008 г. - от 5% на 35% до днес. Увеличаването на активността на фондовия пазар означава, че тези 61%, които прогнозират, че няма да има промяна, всъщност изказват едно оптимистично твърдение.

Общото заключение на доклада е, че най-голямото предизвикателство е как през следващите 6 до 12 месеца да се премине от нарастващ оптимизъм към сключени сделки, които биха подпомогнали икономическото възстановяване в региона с допълнителни капитали и ускорение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още