IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИЕ остава ключов регион за инвестиции въпреки някои позагубени позиции

Русия, Украйна и Турция са отличниците по привличане на инвестиционен интерес в региона през миналата година

13:32 | 02.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЦИЕ остава ключов регион за инвестиции въпреки някои позагубени позиции

Регионът на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) продължава да заема силни позиции през 2009 г. на световно ниво по привлекателност за преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ). Това става ясно от представен в Ла Бол, Франция доклад на Ernst&Young, разпространен до медиите. Във френския град днес започна Световна инвестиционна конференция.

В същото време опасенията за ЦИЕ са леко нараснали сред инвеститорите и рейтингът на региона се понижава.

В дългосрочен план обаче инвеститорите продължават да виждат Централна и Източна Европа като приоритет. Регионът се възприема като третата най-атрактивна дестинация за ПЧИ през следващите три години (с рейтинг 59%), след Китай (66%) и Индия (61%).

„Както нашият отдел по еврозона и икономически прогнози наскоро прогнозира, БВП в Европа с трудности ще достигне растеж от 1% през 2010, което дори и средносрочно ще бледнее на фона на растежа в САЩ и в развиващите се пазари по света”, коментира Джей Ниб, заместник-съдружник в Ernst&Young.

„Европейските правителства трябва да направят усилие да останат приоритет номер едно за настоящите и бъдещи бизнеси и да започнат да вземат практически мерки за стимулирането на предприемчивостта и инвестициите. Без конкретни мерки Европа ще се изправи пред още по-трудната задача да осигурява устойчив и състоятелен икономически растеж.”

През миналата година немалко инвеститори са заложили на сигурността на големите и сигурни икономики като Англия, Франция и Германия, пренебрегвайки Централна и Източна Европа, като цяло, включително и по-малките страни членки от Западна Европа.

В общи линии секторите, които изискват чести инвестиции или които по принцип са били предназначавани към Централна и Източна Европа, са засегнати през 2009 както и секторите в развиващите се икономики.

Автомобилният, минният и транспортният сектор са засегнати значително, както и бизнес услугите и разработването на софтуер. От друга страна, други сектори, които са по-устойчиви, като хранителния, фармацевтичния и комуналния, показват растеж.

В ЦИЕ най-големите печеливши по отношение на привлечени инвестиционни проекти са Русия, Украйна и Турция, казват от Ernst&Young. Тенденцията при тези страни е обратна спрямо съседните им държави, казват анализаторите.

Испанската и ирландската икономики, които с години представляват интерес от страна на инвеститори извън Европа, са силно засегнати през 2009 и не е изненада, че броят на инвестиционни проекти спада осезаемо. Влиянието на кризата се усеща най-вече в страни като Полша, Унгария, Румъния и Чехия, където броят на инвестициите спадат с общо 40%, а инвеститорите се насочват към сигурността на по-големите западни икономики.

От къде идват инвестициите: Новите клиенти на Европа

Произходът на инвестиционните проекти е разностранен. САЩ, които продължават да са източникът на близо четвърт от всички инвестиции в Европа, претърпяват упадък в абсолютни и реални величини. Това се случва и с Германия, Англия, Франция и Япония, които заедно съставляват още една четвърт от общия брой инвестиции.

Съществуват страни, които са инвестирали повече в Европа през 2009 в сравнение с 2008, особено както е случаят с Китай, чиито инвестиционни проекти нарастват с приблизително 30% - от 87 на 111. Проектите от Китай са причината страната им да се нареди на 3-то място по брой създадени работни места в Европа през 2009 година.

Скромно подобрение през 2010 година?

Проучването разглежда както данните за броя на инвестиционните проекти през 2009 година, така и инвестиционните перспективи, като прави допитване до над 800 ръководители за техните бъдещи намерения.

Въпреки че е висок делът на запитаните (53%), които смятат да изчакат още малко преди да се ангажират с инвестиции в Европа, инвестиционната среда дава признаци за подобрение в сравнение с обстановката отпреди 12 месеца.

„Определено наблюдаваме ръст на обявените инвестиционни проекти през четвъртото тримесечие на 2009, тъй като инвеститорите добиват повече увереност. При сегашните проблеми около еврото, очакванията ни за 2010 са, че ще има малък ръст на броя на инвестиционни проекти и няма да има влошаване на пазара на труда“, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още