IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси се оцветиха в червено в края на сесията

Коментарите на Бернанке за икономиката не успяха да вдъхнат оптимизъм и понижиха акциите от финансовия и енергийния сектор

23:13 | 09.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси се оцветиха в червено в края на сесията

Щатските индекси поеха рязко надолу в самия край на сесията, след като коментарите на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке за икономиката не успяха да вдъхнат оптимизъм на инвеститорите.

В своето изказване пред Конгреса той заяви, че американската икономика продължава да се възстановява, но с бавни темпове. Той очаква, че дълговата криза в Европа няма да засегне чувствително икономическата активност в страната, и отправи призив към правителството на САЩ да започне да намалява своя дефицит, но след като икономиката се стабилизира.

Dow Jones IA, който обединява 30-те най-големи и активно търгувани компании на щатските борси, се понижи с 0,4% до 9 899,25 пункта. Малко по-рано днес стойността му премина над 10 хил. пункта, които се смятат за психологическо за инвеститорите ниво. Сред малкото акции в неговия състав, които завършиха сесията с ръст, бяха тези на производителя на алуминий Alcoa, които поскъпнаха с 0,4% заради растящите цени на металите.

Широкият S&P 500 отстъпи с 0,6% до 1 055,69 пункта, главно заради пониженията в акциите от енергийния и финансовия сектор. Индексът на всички компании от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, загуби 0,5% до 2 158,85 пункта.

Икономическите данни за САЩ от днес показаха, че складовите запаси на търговците на едро в страната са се увеличили по-малко от очакваното през април. Стойността им се е повишила с 0,4% на месечна база, което е трети пореден месечен ръст. Увеличението на складовите запаси е знак за намаляването на разходите за нови стоки на веригите за търговия на едро през идните месеци.

Малко преди края на търговията излезе и доклада на Федералния резерв за състоянието на икономиката на страната по региони, известен като „Бежова книга”. Той показа, че стопанската активност във всички 12 икономически региона на страната продължава да расте през май, но в повечето от тях отчетеният ръст е минимален.

Акциите на British Petroleum се сринаха с рекордните за последните 30 години 16% до 29,01 долара на Нюйоркската фондова борса, което е най-ниското им ниво от 1996 г. насам. Повод за това стана призива на Конгреса към BP да не изплаща дивидент на своите акционери през тази година и да спре да рекламира, за да може да използва тези средства за почистването на причинения от нея петролен разлив в Мексиканския залив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още