IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 10 юни

08:05 | 10.06.10 г.
Преглед на печата за 10 юни

ДНСК наказва главния архитект на Варна заради Алея първа
в. Сега

Конфликтът между община Варна и регионалното министерство заради издадените строителни разрешителни за Алея първа преминава в нова фаза. Главният архитект на Варна Петър Йорданов може да плати глоба от 1000 до 5000 лв. заради издадените от него книжа. Това става ясно от съобщение на ДНСК, която е започнала административно-наказателно производство срещу Йорданов.

Както "Сега" писа, холдинг "Варна", част от групата на ТИМ, получи разрешение да строи пет сгради в свлачищния район край брега при Морската градина. След последвалия скандал общината и строителното министерство си прехвърлят вината за издадените книжа.

Русия готова да строи "Белене" още през октомври
в. Сега

"Атомстройекспорт" е готова да започне да излива бетон за първия блок на АЕЦ "Белене" още от 1 октомври. Това съобщи на форума на "Булатом" във Варна вчера зам.-шефът на руската компания Генадий Тепкян. Единственото условие обаче е НЕК да намери финансиране за обекта, уточни той. "Досега изпълнените от нас подготвителни дейности са безупречни, имаме договор за строителство на централата и първият блок може да бъде готов до края на 2017 г., ако започнем наесен", каза Тепкян.

В София има паркинги, но не е ясно кой ще ги стопанисва
в. Дневник

В София има вече няколко подземни паркинга до спирките на метрото и ще бъдат построени още 5 такива, но все още няма визия кой ще ги стопанисва. Те ще имат общо 3500 места. Това обяви днес на дискусия по проблемите на паркирането в европейските градове главният архитект на София Петър Диков.

Той даде за пример готовия вече подземен паркинг с 240 места до спирката на стадоин "Юнак" и не е действащ. Според Диков най-лошият вариант е общината да стопанисва тези паркинги. Другите варианти са публично-частно партньорство или концесия. Сега тези паркинги са в капитала на общинското дружество "Метрополитен".

Общините убедили Дянков да съкрати по-малко парите им
в. Дневник

Националното сдружение на общините в България се е договорило с финансовия министър Симеон Дянков трансферите от държавата към общините да се намалят с по-малко от планираните 15% на годишна база. При такова съкращение общините щяха да получат на практика 30% по-малко пари от държавата от 1 юли до края на годината.

Това съобщи вчера изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова пред столичните общински съветници от бюджетната комисия. Колко все пак ще бъдат орязани парите за общините обаче не е уточнено окончателно, каза Чавдарова.

Строителите си избират нов шеф
в. Стандарт

Нов шеф ще застане начело на Камарата на строителите в България на 24 юни. Тогава браншът ще избере председател на мястото на досегашния Симеон Пешов с тригодишен мандат. Собственикът на "Главболгарстрой" няма да се кандидатира за длъжността, за да отстъпи път на младите си колеги. Нужни са нови лица, които да изведат строителния бранш от кризата, категорични са предприемачи. Бизнесът е основният участник в усвояването на еврофондовете във всички икономически сфери.

Работата по “Тракия” започна с жътва
в. Стандарт

Подготовката за изграждането на отсечката Стара Загора - Нова Загора от магистрала "Тракия" започна с жътва. Преди да започне подготовката на строителната площадка, бе прибрана реколтата на бившия собственик на земята. През седмицата ще съберем хумуса и преминаваме към уплътняване на земното легло и изграждане на насипи, съобщи инж. Цветан Цонев, главен изпълнителен директор на Трейс Груп Холд АД и представляващ обединение "Магистрала Тракия". В изграждането на лот 2 ще бъдат вложени 500 000 тона асфалт, около 3 млн. куб. са насипите, циментовата стабилизация е 157 000 кубика, трошеният камък е 360000 тона.

Кабинетът отлага данъка върху тотопечалбите
в. Новинар

Правителството оттегля внесените за обсъждане в парламента поправки в законите за данъците върху доходите на физическите лица и за корпоративното подоходно облагане.

Проектите бяха изготвени от кабинета след съгласуване със социалните партньори и като част от антикризисните мерки. Измененията в Закона за доходите на физическите лица предвиждаха печалбите от участие в хазартни игри да се облагат с 10% данък. Мотивът за оттеглянето на проекта е свързан с готвените промени в Закона за хазарта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още