IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка вижда риск за Европа

В случай на дългов колапс на Стария континент ролята за световния растеж на страни като Китай ще нарасне допълнително, казват от банката

11:46 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Световната банка вижда риск за Европа

Глобалният икономически растеж може да изпадне в продължителен застой, ако дълговата криза в Европа доведе до фалита на страна от еврозоната или подкопае доверието в пазарите, се казва в доклад на Световната банка (СБ), цитиран от Wall Street Journal.

Въпреки че представители на банката посочват, че рискът от задълбочаване на кризата е нисък и хвалят програмата на ЕС и Международния валутен фонд за подпомагане на Гърция със 110 млн. евро, както и обещаните близо 1 трлн. долара за страни от еврозоната, които могат да изпитат финансови затруднения, докладът на банката е фокусиран върху евентуалните последствия от влошаването на икономическата ситуация в Европа.

Ако доходността по държавните облигации се увеличи с един процентен пункт и дълговите проблеми прераснат в истинска криза за основните европейски икономики, растежът на световната икономика може да възлезе до 2% през тази година и до 0,7% през 2011, казват от банката. При несбъдване на този сценарий финансовата институция прогнозира 3,3% растеж както за 2010, така и за 2011 г.
 
В случай на дългов колапс в Европа растежът на световната икономика ще зависи дори още повече от страни като Китай, смятат в СБ. При този сценарий развитите страни ще отбележат ръст от едва 0,9% през 2010 г. и спад от 0,6% през 2011 г. В случай че дълговата криза не се задълбочи, Световната банка предвижда развитите икономики да отбележат ръст от 2,3% през 2010 г. и 2,4% през 2011 г.

Песимистичният сценарий, представен от банката, е базиран на ефекта, който кризата в Югоизточна Азия отпреди десетилетие е имала върху световния икономически растеж. Симулационният модел предполага пресъхване на кредитните потоци, както международни, така и местни, към основните европейски икономики, което налага тежки фискални корекции и води до кредитен колапс. БВП на Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания рязко се понижава, предизвиквайки домино ефект в останалата част от ЕС и света.

В своята прогноза Световната банка посочва, че ако Европа избегне обща дългова криза, световната икономика ще покаже признаци за устойчиво възстановяване. При изчисляване на световния растеж по метода на МВФ – използвайки статистика за паритета на покупателната способност в различните страни – прогнозата на банката е 4,2% растеж през тази година и 4,0% през 2011 г., като по този начин приблизително съвпада с прогнозата на фонда.

В САЩ и Япония - основните двигатели на световната икономика – възстановяването, подпомогнато от правителствените пакети за стимулиране на икономиката, сега е резултат на по-органична експанзия, насърчена от инвестиции и потребителско търсене. Това е знак за стабилно възстановяване, което разсейва страховете за двойна рецесия.

За пореден път Китай се очаква да е икономиката с най-голям ръст, като банката предвижда растеж от 9,5% през 2010 г. и 8,5% през 2011 г.

Според някои анализатори единственият начин за възстановяване на доверието в пазарите е контролираното преструктуриране на държавните дългове – нещо, което според МВФ може да бъде избегнато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още