IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разливът на BP може да изтрие $4,3 млрд. от стойността на имотите по брега

Според експери бедствието ще свали цените на имотите с 10% за най-малко три години

18:18 | 11.06.10 г.
Разливът на BP може да изтрие $4,3 млрд. от стойността на имотите по брега

Освен огромната екологична вреда петролният разлив на BP Plc може да свали цените на имотите в крайбрежните щати около Мексиканския залив (Тексас, Луизиана, Мисисипи, Алабама и Флорида) с 10% за най-малко три години, сочи прогноза на CoStar Group, цитирана от Bloomberg.

Общата загуба на стойност от имотите по дългата 966 км крайбрежна ивица може да възлезе на 4,3 млрд. долара, изчисляват от компанията.

“Това е поредният удар за един и без това слаб пазар на имоти. Най-доброто, което може да направите, ако имате имоти в този район, е да изчакате, не изпадайте в паника и не се опитвайте да продавате в тези условия“, коментира Норм Милър, вицепрезидент на CoStar.

Падащите цени на имотите са само една от последиците от най-тежката екологична катастрофа в американската история, след като петролът продължава да се лее от кладенец на BP, който преди се изпомпваше от платформата Deepwater Horizon. На 20 април експлозия там уби 11 работници.

Разнасянето на петрола към бреговете допълнително ще свали цените на имотите в район, за който от Moody’s Economy.com изчислиха, че цените са паднали с до 34% спрямо пика на жилищния пазар в САЩ през 2006 г.

Медианната жилищна цена в Щатите през април беше 173 100 долара, спад от 25% спрямо юли 2006, според американската асоциация на брокерите на имоти. Пазарът във Флорида е сред най-тежко засегнатите от спада, като едно от всеки 184 домакинства е заплашено от принудително отнемане на имота, по данни на RealtyTrac.

От кладенеца на BP се изливат между 25 хил. и 35 хил. барела петрол на ден, сочат изчисления на американски учени, представени вчера.

От Costar са направили прогнозата си за цените на имотите, като са заложили 10% загуба на базата на предишни бедствия като петролни разливи, урагани и аварията в АЕЦ Три Майл Айлънд в Пенсилвания през 1979 г., обяснява Милър. Изчисленията се базират на данни за скорошни продажби на имоти в рамките на около 60 метра от брега и разположени на ивица с дължина 966 км от Венеция в щата Луизиана до Клийруотър във Флорида.

Анализът оценява имотите на около 3 млн. долара на акър (4046 кв. м), или 43 млрд. долара за цялата измерена крайбрежна линия.

Изчисленията на Costar съвпадат с прогноза за цените на имотите в Южна Луизиана и Мисисипи на Артър Стърбкау, независим анализатор на пазара на имоти от Ню Орлийнс. Според него цените в този район ще паднат с между 5 и 15% в идните 12 месеца, а за някои райони спадът може да достигне и 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още