IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските борси завършиха седмицата с понижения

Акциите от банковия сектор обаче поскъпнаха заради постигнатото споразумение за реформа във финансовия сектор на САЩ

23:41 | 25.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските борси завършиха седмицата с понижения

Силното повишение на акциите от банковия сектор на Wall Street успя да изведе широкия щатски индекс S&P 500 на положителна територия до края на днешната волатилна сесия.

Причина за това стана приемането на реформата във финансовия сектор на САЩ. Това даде яснота за предстоящите промени в регулацията и повиши с над 3% цените на акциите на Citigroup, JPMorgan, American Express, Morgan Stanley и Goldman Sachs.

Законодателството ще бъде гласувано от Конгреса на САЩ и подписано от президента Барак Обама преди националния празник на страната 4 юли, предаде Wall Street Journal.

В рамките на изминалата седмица обаче и трите главни индекса в САЩ са изгубили между 3 и 4% от стойността си заради разпродажбите от предишните сесии.

Dow Jones Industrial Average, който обединява 30-те най-големи и често търгувани компании на Wall Street, се понижи с 0,1% до 10 143,81 пункта и записа 3% загуба на седмична база.

Компаниите от потребителския сектор допринесоха най-силно за неговото понижение, след като окончателните правителствени данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ показаха, че потребителските разходи са се увеличили по-слабо от очакваното през първите три месеца на годината.

Широкият S&P 500 добави 0,3% до 1 076,7 пункта, воден от финансовите и добивните акции. В сравнение с нивото си на затваряне от миналия петък той се е понижил с 3,7 на сто,

Индексът, който обединява всички компании от Nasdaq – Nasdaq Composite, също финишира на положителна територия с повишение от 0,3% до 2 223,48 пункта. От началото на тази седмица той също е изгубил 3,7%.

Поскъпването на златото и петрола повишиха акциите от добивния и енергийния сектор. Цената на златото се вдигна до близо 1 260 долара за тройунция, след като инвеститорите потърсиха убежище в ценния метал преди предстоящата среща на страните от Г-20, която ще се проведе този уикенд в Торонто.

Икономическите данни за САЩ от днес показаха, че БВП на страната се е увеличил с 2,7% през първото тримесечие, а не с 3 на сто, както първоначално бе обявено.

Малко след това стана ясно, че индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет се е повишил до 76 пункта през юни, което е най-високата му стойност от януари 2008 г. насам.

Смесените икономически данни станаха причина за волатилната търговия, като индексите промениха многократно посоката на своето движение. Изминалата седмица е първата им губеща от началото на този месец.

Акциите на Oracle поскъпнаха с близо 2% до 22,66 долара на борсата Nasdaq, след като софтуерната компания обяви по-добри от очакваното финансови резултати за изминалото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още