IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разтърсеният от скандали „Петрол“ увери, че е стабилен

След разкрити обвинения срещу шефа на НС в измама от компанията съобщиха, че е освободен член на УС

16:05 | 02.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Разтърсеният от скандали „Петрол“ увери, че е стабилен

„Оперативната дейност на Петрол АД следва заложените цели и задачи в бизнес-плана на дружеството“, „Стабилността на Петрол е гарантирана“ - с тези изречения започва изпратено днес до медиите съобщение от пресофиса на компанията, в което се цитира нейният изпълнителен директор Светослав Йорданов.

Изявлението идва след днешни публикации в медиите, че в дружеството се е развихрил конфликт между Денис Ершов, член на Надзорния съвет (НС) и акционер в Петрол Холдинг АД, и Митко Събев, шеф на НС на Петрол. Ершов обвинява Събев в документна измама и твърди, че той е присвоил 170 млн. лв. оборотни средства.

„Водещите пазарни позиции, реализираните продажби и приходите, както и корпоративната управленска стратегия, гарантират стабилността на дружеството“, се твърди пък в съобщението, без да се коментират подробности около описания в централни всекидневници корпоративен скандал.

Вместо това се посочва, че на 27 май, с решение на Надзорния съвет на Петрол АД, е бил освободен Цветан Димитров, член на Управителния съвет (УС). Мотивът е „доказани нарушения на финансовата дисциплина“.

Документите за тези нарушения са налице и ще бъдат предоставени на оторизираните органи, се казва още в изявлението.

Извършените промени в УС са изцяло продиктувани от необходимостта да се повиши ефективността и контрола в работата на дружеството, заявява Светослав Йорданов.

За нов член на УС на Петрол АД, НС е определил Орлин Тодоров, изпълнителен директор на Петрол Холдинг АД.

Петрол Холдинг притежава близо 60% от Петрол, а останалите са собственост на Нафтекс Петрол ЕООД.

Общото събрание на Петрол, проведено по-рано през седмицата, не освободи от отговорност членовете на НС и УС на дружеството за дейността им през 2009.

Акциите на Петрол приключиха днешната търговия на БФБ със спад от 13%, но при нисък оборот, достигайки ниво от 2,55 лв. Това представлява понижение от 64% от началото на годината и спад от 63% за последната година. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 278,6 млн. лв.

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още