IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-тата в Европа набират скорост въпреки дълговата криза

Заплануваните IPO-та от европейски компании през второто тримесечие са най-мащабните за последните две години

10:38 | 13.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
IPO-тата в Европа набират скорост въпреки дълговата криза

Европейските компании подготвят най-мащабните първични публични предлагания на акции (IPO) през последните две години въпреки фискалната криза, която дестабилизира финансовите пазари в региона.

Анализатори на Ernst & Young и JPMorgan Chase, цитирани от Bloomberg, смятат, че перспективите пред IPO-тата в Европа са се подобрили значително, след като възвръщаемостта от акциите на европейските компании, дебютирали на борсата от началото на тази година, надмина тази на IPO-тата в САЩ.

Британската петролна компания Fairfield Energy, която добива петрол в Северно море, и онлайн магазинът за продажба на хранителни стоки Ocado, ще предложат на инвеститорите акции за общо 1 млрд. паунда (1,5 млрд. долара) през този месец чрез IPO на Лондонската фондова борса.

Германската медийна компания Stroer Out-of-Home Media на свой ред планира да продаде акции за 322 млн. евро (405 млрд. долара) при листването на Франкфуртската фондова борса на 15 юли.

Други 57 други европейски компании са подали своите проспекти в съответните регулаторни органи през последните три месеца. Целта им е да привлекат общо 14,2 млрд. долара, по изчисления на Bloomberg.

Това е най-голямата сума на първичните публични предлагания от второто тримесечие на 2008 г. насам.

Акциите на европейските компании, които са дебютирали на борсата през тази година, са поскъпнали със средно 3,5%, докато цената на акциите на щатските компании с IPO през първото полугодие е паднала средно със 7,6% за същия период.

Само в рамките на миналия месец броят на европейските компании с IPO, които са обявили намеренията си за първично публично предлагане, е най-големия за последните две години.

От Ernst & Young и JPMorgan Chase очакват, че предстоящите IPO-та ще донесат ръст, след като девет от десетте най-големи IPO-та в Европа за тази година засега са печеливши.

От началото на тази година 77 европейски компании са дебютирали на борсата и се успели да привлекат капитал за 13,7 млрд. долара. Това надминава сумата от 12,9 млрд. долара, която 83 щатски компании са привлекли с първични публични предлагания на акции за същия период.

Полша се нареди сред страните с най-атрактивни IPO-та през тази година, след като втората по големина енергийна компания в страната Tauron Polska Energia и застрахователната PZU излязоха на Варшавската фондова борса през второто тримесечие.

Правителството на Полша получи 4,2 млрд. злоти (1,2 млрд. долара) от продажбата на 52% от капитала на Tauron Polska Energia, а IPO-то на PZU за 2,5 млрд. долара стана най-голямото за Европа от декември 2007 г. насам.

В САЩ 38 компании са решили да отложат своите IPO-та през тази година, докато в Европа са отложени само 12. Щатската икономика се очаква да нарасне с 3,1% през тази година в сравнение с прогнозиран ръст от 1,1% за брутния вътрешен продукт на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още