IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите пред германската икономика се влошават рязко

Финансовите експерти виждат ограничени възможности за по-нататъшното подобряване на най-голямата икономика в Европа

13:23 | 13.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Перспективите пред германската икономика се влошават рязко

Оценките на финансовите експерти в Германия за перспективите пред немската икономика се влошават рязко през юли, като те вече очакват бизнес активността в страната да се забави през втората половина на тази година.

Причина за това са все още съществуващите неясноти по отношение на справянето с и последиците от кризата с държавния дълг на някои страни от еврозоната, която дестабилизира финансовите пазари през тази година.

Това смятат германските инвеститори и финансови анализатори, които се опасяват, че предприетите мерки за овладяване на бюджетните дефицити в еврозоната ще понижат темповете на растеж на германската и европейската икономика.

Данните са от последното проучване на изследователския институт ZEW, посветено на нагласите на немските инвеститори за икономиката. То показва, че индексът на икономическото доверие на ZEW се е понижил повече от очакваното до 21,2 пункта през юли спрямо 28,7 пункта за юни.

Нагласите на инвеститорите са добър ориентир за икономиката на Германия, защото те са добре информирани за нейното състояние поради естеството на своята работа.

Предварителните прогнози бяха за по-малък спад на икономическия барометър до 25 пункта. Стойността му се понижава по време на осем от последните десет месеца, като вече е под средното си ниво в дългосрочен план от 27,4 пункта.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия е 20% от БВП на целия Европейски съюз, като страната е основен търговски партньор на повечето държави от ЕС. Поради това растежът на нейната икономика зависи до голяма степен от състоянието на европейската икономика като цяло.

Другият индекс на института ZEW, който следи оценката на немските инвеститори за сегашната икономическа ситуация, се повишава силно с 22,5 пункта до 14,6 пункта през юли. Немската икономика отчете пети пореден ръст на тримесечна база през първото тримесечие, главно заради увеличения износ и капиталовите инвестиции в машини и оборудване.

Данните на ZEW показаха още, че индексът на икономическите очаквания за еврозоната се понижава с 8,4 пункта до 10,7 пункта през юли, а този за настоящата бизнес среда нараства с 14,3 пункта до -26,5 пункта, като все още остава в песимистичната зона под нулата.

Курсът на еврото се повиши въпреки данните за влошеното икономическото доверие в Германия и Европа през юли, като към 13:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2591 долара спрямо 1,2545 преди новината. Еврото е поевтиняло с 12% срещу щатската валута от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още