IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните фондове в Европа с повишен апетит за имоти

Алтернативните инвестиции, включително в недвижими имоти, нараснаха миналата година до дял от 11,7% от портфолиата на участниците в проучване на Invesco

10:04 | 14.07.10 г.
Пенсионните фондове в Европа с повишен апетит за имоти

Европейските пенсионни фондове демонстрират увеличен апетит за алтернативни инвестиции, включително недвижими имоти, разкриват резултатите от проучване на компанията за управление на инвестиции Invesco, цитирани от PropertyEU.

Проучването разкрива като цяло по-положителни настроения сред институционалните инвеститори през 2009 в сравнение с предходната година, от което в частност спечелиха по-рисковите класове активи. Фокусът на проучването е върху малки и средни инвеститори, като пенсионните фондове формират 98% от включените в анкетата инвеститори.

„Резултатите от проучването определено чертаят пътя към възстановяване, докато инвеститорите ребалансират своите портфолиа, като намаляват кеша и имат повишен апетит за алтернативи“, обяснява Саймън Редман, директор управление на продуктите в Invesco Real Estate. „Има усещане за завръщане към нормалност и инвеститорите изглеждат решени да подновят дейност оттам, където бяха преди пораженията, нанесени от финансовата криза.“

Фактът, че инвеститорите търсят по-голяма възвръщаемост отново, е отразен в смяната на фокуса от кеш към алтернативи. Пенсионните фондове започнаха да слизат надолу по скалата на ликвидността през 2009 г. и да диверсифицират с алтернативи като имоти, хедж фондове и дялови инвестиции. Според проучването този процес на диверсификация вероятно ще продължи.

Миналата година алтернативните инвестиции, включително в недвижими имоти, се възстановиха и нараснаха до дял от 11,7% от портфолиата на респондентите.

„Икономическата криза подкопа доверието в алтернативите, но европейските институционални инвеститори изглежда отново прегърнаха сектора. Сякаш отново защитават вярата си в ниската взаимосвързаност на алтернативите с основните класове активи", посочва Редман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още