IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KPMG: Европейските банки може да понижат с милиарди стойността на активите си

Основните европейски банки ще трябва да спечелят 300 млрд. евро преди данъци, за да могат да отчетат 90 млрд. евро отсрочени данъчни активи

16:28 | 14.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
KPMG: Европейските банки може да понижат с милиарди стойността на активите си

Европейските банки може да бъдат принудени да понижат стойността на активи за милиарди евро през следващите 5 години, поради твърде оптимистичните си прогнози за бъдеща доходност, пише Wall Street Journal.

Според доклад на одиторската компания KPMG, публикуван във вторник, към 31 декември 2009 г. 15-те най-големи европейски банки държат общо 90 млрд. евро отсрочени данъчни активи като признати активи в балансите на компаниите.

Отсрочените данъчни активи (Deferred tax assets, DTA) се получават, когато дадена компания обяви загуба, но не може да я впише в счетоводните си книги за данъчни цели до определен бъдещ момент. Вместо това компанията вписва DTA и данъчните облекчения за тези активи се отчитат във времето на базата на прогнозирани бъдещи приходи, при което колкото са по-високи приходите, толкова по-голямо данъчно облекчение може да бъде вписано като актив.

Според KPMG обаче, ако прогнозите за бъдещата доходност, върху които са изчислени DTA, се окажат твърде оптимистични, има риск банките да бъдат принудени на отпишат част от стойността на тези активи.

„Като се вземе под внимание, че общите приходи на банките за 2009 г. са били едва 43 млрд. евро, а през 2008 г. загубите са били 25 млрд. евро, очакваното от сектора възстановяване на нивата на приходите отпреди кризата ще се окаже предизвикателство“, се казва в публикувания от KPMG доклад.

Прогнозите за европейския банков сектор се влошиха през последните месеци с понижаване на приходите, незадоволителното възстановяване на фондовите и капиталови пазари и вероятността от нови регулации.

Според Колин Мартин от KPMG общата стойност на DTA в балансите на банките се е увеличила по време на финансовата криза, след като губещи банки са включили потенциални бъдещи данъчни облаги към техните активи.

Изчисленията на KPMG показват, че 15-те банки ще трябва общо да спечелят 300 млрд. евро преди данъци, за да могат да отчетат 90 млрд. евро DTA. Банките не обявяват колко точно години използват за отчитане на своите отсрочени данъчни активи, но Commerzbank AG, UBS и Royal Bank of Scotland PLC правят това за 5 до 8 години.

„Ако прогнозите за доходност се понижат, тогава нивата на DTA няма да бъдат оправдани и банките ще трябва да отпишат част от тях, а това ще се отрази на техните приходи и капиталова адекватност“, казва Мартин.

През 2009 г. 13 от 15-те банки обявиха DTA в размер от над 2 млрд. евро. Най-високи нива на DTA имаха Santander, UniCredit Spa и BNP Paribas – 15,8 млрд. евро, 10,2 млрд. евро и 10,1 млрд. евро съответно.

Barclays и Standard Chartered имат най-малко DTA, като за двете банки заедно, тези активи не надхвърлят 4 млрд. евро.

Освен че би намалило доходността на банките, понижаването на DTA ще се отрази и на капиталовата им адекватност. Засега банките не могат да включват DTA към своя отчетен капитал от първи ред (tier 1).

Опасения буди и вероятността очакваните нови регулации в сектора да забранят използването на DTA за капиталови цели. „Тогава ефектът върху регулаторния капитал на някои банки ще бъде много голям“, се казва в доклада на KPMG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още