IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интеркапитал: Около 10% от акциите ни са в полски инвеститори

Има заявен интерес от полски инвеститори и към акциите от настоящото увеличение на капитала, заявяват от АДСИЦ-а

15:41 | 12.08.10 г. 1
Интеркапитал: Около 10% от акциите ни са в полски инвеститори

"Първата цел на двойното листване на Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ във Варшава и София е да донесе ползи за своите сегашни акционери. Около 10% от акциите на ИКПД вече са собственост на полски институционални и частни инвеститори", се казва в изявление на изпълнителния директор на АДСИЦ-а Величко Клингов, разпространено чрез БФБ-София.

Първите сделки бяха сключени вчера при оборот от над 23 хил. лв. и ръст в цената с 31% до 4 лв. за акция.

"Листването в Полша ще улесни тези акционери в частност и ще донесе ползи за всички други, като допринесе за по-добрата оценка на компанията и за по-високата ликвидност на търговията с акциите й. Друга важна цел е диверсифицирането на източниците на финансиране за дружеството. С листването във Варшава Интеркапитал вече има достъп до много широк кръг от инвеститори в Полша. Пазарът е много голям, съставен от много различни инвеститори – пенсионни фондове, разнообразни по стратегия договорни фондове, частни лица и т.н. Сега, когато акциите на ИКПД се търгуват в Полша, всички тези инвеститори ще могат много по-лесно и удобно да следят развитието на дружеството и неговите финансови резултати и ще могат по-лесно да вземат обосновано решение за инвестиране в тези акции", казва Клингов.

"В момента Интеркапитал ПД АДСИЦ провежда процедура по набиране на нови средства чрез увеличаване на капитала. Издадените от дружеството права за участие в увеличението се търгуваха на Борсата в София и срокът за плащане на записаните акции изтича в сряда 18 август 2010 г. Очакваме да видим първите резултати от двойното листване още при това увеличение на капитала. По данни от мениджърите на емисията има изявен интерес за придобиване на акции от увеличението от няколко полски потенциални инвеститори", уточнява Клингов.

Заявеният интерес е за плащане на нови акции с обща емисионна цена от 53 млн. лв.

Днес на БФБ-София се изтъргуваха 2 500 акции на дружеството при цена от 3,08 лв. за акция, като се сключи една сделка.

Към 15:00 ч. българско време, или два часа и половина преди края на търговията във Варшава, там са сключени 17 сделки за 27 500 лв. (55 340 полски злоти). Цените се движата в широк диапазон от 5,6 злоти (2,77 лв./акция) до 7,95 злоти (3,94 лв. за акция). Последната сделка е при цена от 6,2 злоти за акция (3,07 лв. за акция) с което може да се каже, че цените на акциите на Интеркапитал в София и Варшава вече са равни.

Двойното листване на Интеркапитал е осъществено, чрез връзката през Уникредит Булбанк между българския Централен депозитар АД и Полският депозитар.

На 6 август облигационерите разсрочиха с 36 месеца, 4,5 млн. евро от облигациите на дружеството.

Сред българските компании Софарма е заявила интерес към листването си във Варшава.

Свързани компании:

Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ - облигации(4ICA)

Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ(ICPD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
NikolayVassilev
преди 13 години
Колегите от Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ заслужават големи поздравления за това, че са първата българска компания, листвана на чужда борса. Вече 15 години много компании приказват по темата, но никой не го е постигнал. Да им пожелаем успех!Що се отнася до настоящата емисия, пазарите са толкова трудни, че всеки събран лев е успех. Колкото и да съберат, ще е по-добре, отколкото да не бяха опитвали.Поздрави, Николай Василев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още