IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт преструктурира облигационната си емисия

Срокът на емисията се удължава с три години, а лихвата се вдига от 9% на 9,5% годишно

16:46 | 06.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт преструктурира облигационната си емисия

Срокът на емисия тригодишни облигации на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ се удължава с още три години до 14 август 2013, е решило днес Общото събрание на облигационерите.

През седмицата Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт се превърна в първата българска компания, чиито акции ще се търгуват на полския капиталов пазар, след като Варшавската фондова борса допусна до търговия акциите му.

Това е поредната разсрочена емисия след тези на Алма тур, Елана холдинг, Феърплей Интернешънъл и Флорина. Подобни намерения през тази седмица обяви и ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ.

Лихвата по облигационния заем в размер на 5 млн. евро се вдига от 9% на 9,5% на годишна база, се казва в уведомление на дружеството, публикувано чрез БФБ.

Лихвата, дължима към 14 август 2010, ще бъде изплатена на тази дата при стария лихвен процент. Тогава ще бъдат погасени и 500 хил. евро главница.

От 14 февруари 2011 ще започне погасяване на по 125 хил. евро на всеки три месеца, като на падежа на 14 август 2013 ще се погаси остатъкът от 3,25 млн. евро.

Емитентът се задължава да учреди обезпечение под формата на застраховка от Евро Инс АД, покриваща риска от неплащане на лихви и главница за новия срок на емисията.

Трябва да бъде учредена и втора по ред ипотека върху 7 836 кв. м. търговски площи в к.к. Марина Кейп, гр. Ахелой (основният актив на дружеството) в полза на довереника на облигационерите ТБ Инвестбанк АД, която освен това държи 13,7% от капитала на АДСИЦ-а.

Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт също така ще трябва да ограничи изплащането на задължения към облусжващото дружество (ИП Интеркапитал Маркетс АД), като 20-те процента от печалбата стават дължими след изплащането на облигационната емисия.

Възнаграждението в размер на 2% от активите годишно се изменя на 2% от собствения капитал, като превишението спрямо старото възнаграждение също става дължимо след погасяването на облигациите.

Дружеството ще има право на предсрочно погасяване на цялата или част от оставащата главница, но не по-малко от 250 хил. евро. Това може да стане на дата на лихвено плащане или след отправяне на едномесечно предизвестие към облигационерите.

Последната сделка с акциите на Интеркапитал на БФБ е от 30 юли на цена 3,01 лв., което представлява повишение от 0,7% от началото на годината и спад от 14% за последната година. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 14,5 млн. лв.

Свързани компании:

Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ(ICPD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още