IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането се раздвижва - и Алма тур ще погаси предсрочно облигациите си

Само преди 4 месеца туроператорът удължи срока на емисията си облигации до август 2012 г. при лихва от 9% годишно

11:41 | 13.07.10 г.
Кредитирането се раздвижва - и Алма тур ще погаси предсрочно облигациите си

Кредитирането у нас се раздвижва, след като поредна облигационна емисия ще бъде предсрочно погасена чрез рефинансиране от банка.

Днес туроператорът Алма Тур БГ АД подаде изискваното 30-дневно предизвестие за предсрочно погасяване на облигационната си емисия.

Остатъчният размер на облигационната емисия е 4 млн. евро и на 9 март 2010 г. беше удължена до 16 август 2012 г., като дружеството се съгласи да плаща по-висока лихва, или 9% на годишна база, спрямо 6-месечен EURIBOR + 4%, преди това. Тъй като EURIBOR е около 1%, преди промяната дружеството е плащало 5% годишно. На 9 февруари 2010 г. беше платен 1 млн. евро от главницата по емисията.

Предсрочното погасяване ще се осъществи с банково финансиране, което се договаря в момента, уточниха от Алма тур за Investor.bg.

Алма Тур БГ АД посочва също, че ако не успее да осигури средствата за предсрочното погасяване на облигацията в посочения 30-дневен срок, ще спази задълженията си по приетия на Общото събрание на облигационерите погасителен план и ще пристъпи към учредяване на залог върху вземанията на Алма Тур Хотел Атлас ООД.

Другите предсрочно погасени облигационни емисии станаха тези на Елана холдинг (с банково финансиране и средства на мажоритарния собственик) и двете облигационни емисии на Феърплей интернешънъл. И четирите емисии бяха първо удължени от облигационерите.

Наскоро бяха разсрочени книжата на Флорина АД, а сагата с облигациите на Роял Патейтос приключи, като облигационерите са взели доста малка част от вложенията си.

В следващия месец се очаква развитие по две облигационни емисии. На 3 август 2010 г. е падежът по облигациите за 10 млн. евро, издадени от ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ, а на 14 август 2010 г. е падежът на облигациите на Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ за 5 млн. евро.

Свързани компании:

Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ - облигации(4ICA)

Алма Тур БГ АД - падежирана(9E9A)

Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ(ICPD)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още