IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТК финализира сделката по продажба на 50% от НУРТС на Mancelord

Купувач е финансов инвеститор, чийто представител в България, Бромак ЕООД, е основен акционер в КТБ

14:49 | 20.08.10 г.
БТК финализира сделката по продажба на 50% от НУРТС на Mancelord

Vivacom (Българска телекомуникационна компания АД) е финализирала сделката по продажба на 50% от Националното управление „Радио и телевизионни станции“ (НУРТС), като промяната на собствеността е регистрирана в Търговския регистър, съобщиха от компанията.

Купувач е международният финансов инвеститор Mancelord Limited, чийто представител в България - Бромак ЕООД - е основен акционер в Корпоративна търговска банка АД (КТБ).

Предстои одобрение на сделката от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Целта на новия джойнт венчър е да се превърне в конкурентен играч на пазара на дигитално разпръскване у нас, се казва в съобщението.

Националното управление ще се възползва от допълнителната финансова подкрепа, за да осъществи своята стратегическа програма за инвестиции, свързана с въвеждането на цифрово телевизионно и радио излъчване, както и за разработване на нововъведения в своята цифрова инфраструктура.

НУРТС е водещ доставчик на услуги за радио и телевизионно излъчване чрез единствената по рода си мрежа от над 800 стратегически разположени обекта, покриваща почти 100% от българската територия. От 2006 г. насам компанията предоставя услугата наземно цифрово радиоразпръскване по стандарта DVB-T на територията на София. До момента НУРТС представляваше подразделение в рамките на групата на VIVACOM.

Цената по сделката не се уточнява.

Според Бернар Москени, главен изпълнителен директор на Vivacom, НУРТС се е нуждаела от тази финансова инжекция за да осъществи инвестиционната си програма, свързана с въвеждането на цифрово телевизионно и радио излъчване.

Според изискванията на Европейския съюз (ЕС) всички държави членки трябва да прекратят аналоговото телевизионно излъчване до края на 2012.

През декември 2008 г. за купувач на НУРТС се беше подготвила австрийската компания Oesterreichische Rundfunksender (ORS), която дори подписа предварително споразумение с БТК за целта. Срокът на споразумението изтече през юни 2009 г. без да се стигне до сделка. В края на миналата година ORS поднови офертата си (за 100% от капитала), но явно тя отново се е оказала незадоволителна за телекомуникационната група.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още