IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакван спад в неселскостопанската заетост в САЩ през септември

Увеличението на лицата, наети в частния сектор, не успява да компенсира съкращенията на персонал от правителството

16:18 | 08.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Неочакван спад в неселскостопанската заетост в САЩ през септември

Американската икономика неочаквано заличи нови 95 хил. работни места през септември, след като увеличението на броя на лицата, ангажирани в частния сектор, не успя да компенсира съкращението на персонал от правителството.

Равнището на безработица в страната остава 9,6% за втори пореден месец. Тя се намира в интервала от 9,5%-10% през последната година, което подчертава неспособността на щатската икономика да създава нови работни места въпреки края на рецесията.

Икономистите очакваха работните места в неселскостопанските отрасли на икономиката да нараснат с 1 000 през септември, след като през август бяха закрити 57 хил. позиции.

Това, че заетостта намалява, а безработицата остава на нивата си от предишния месец, показва, че част от съкратените лица не са се регистрирали към бюрата по труда, а други са се отписали от тях, защото са обезкуражени да търсят работа.

В рамките на септември правителството на САЩ е закрило най-много работни места – общо 159 хил., част от които са временни позиции, създадени във връзка с преброяването на населението на страната, което се извършва през тази година.

Междувременно броят на работните места в частния сектор се е увеличил с 64 хил., съгласно данните на Бюрото по трудова статистика. Заетостта се увеличава най-много в сферата на услугите, следвана от здравния сектор.

В същото време броят на ангажираните лица в строителния сектор продължава да намалява.

От януари 2008 г. броят на работните места в неселскостопанските отрасли на американската икономика намалява трайно, като само пет месеца правят изключение. През март и април много нови позиции бяха разкрити от правителството на САЩ заради преброяването на населението.

В края на септември в САЩ е имало 14,8 млн. безработни, от които 6,1 млн. са били трайно безработни. Такива са лицата, които са били регистрирани в бюрата по труда като търсещи работа в продължение на поне 27 седмици.

Днешните данни на Бюрото по трудова статистика в САЩ показаха още, че средното почасово заплащане е останало без промяна през септември на ниво от 22,67 цента. За последните 12 месеца то е нараснало с 1,7 на сто.

След новината за намаляването на заетостта в щатската икономика доларът първоначално отстъпи, след което възстанови загубеното. Към 16:10 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при 1,3890 долара за евро, като от началото на деня щатската валута поскъпва с 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още