IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Банките в България, Румъния и Унгария са най-уязвимите в ЦИЕ

В тези страни финансовите институции са най-застрашени от евентуална нова криза, смятат от агенцията за кредитен рейтинг

15:41 | 21.10.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Fitch: Банките в България, Румъния и Унгария са най-уязвимите в ЦИЕ

Банките в България, Румъния и Унгария са най-уязвими в Източна Европа към повторна криза, тъй като делът на лошите кредити в портфейлите им остава висок, а слабият икономически растеж ограничава кредитирането.

“Банките не се справят много добре, особено по отношение на качеството на банковите активи, в Румъния, в известна степен в Унгария и в по-малка степен в България”, е посочил Майкъл Стайнбарт, старши директор във Fitch в Лондон, в интервю, цитирано от Bloomberg.

По думите му румънската, унгарската и българската банкова система показват слабости и заради макроикономическите диспропорции.

Според Стайнбарт банките в Румъния и България са изложени и на риска от разпростиране на дълговата криза в Гърция, а тези в Унгария са с по-малки печалби заради временния данък, наложен върху сектора.

От Fitch са определили негативна перспектива пред рейтинга на 15 от 44 банки в региона, за които агенцията определя рейтинг. Шест от тях са България, а четири – в Полша.

Делът на лошите кредити в България е бил 12,6 на сто към юни, което е близо два пъти повече от година по-рано, посочва Bloomberg, позовавайки се на данни на БНБ. В Унгария делът им е бил 7,5 на сто към юни,а в Румъния – 11,3 на сто към август.

Стайнбарт прогнозира, че делът на лошите кредити в трите страни ще остане висок през тази година.

По думите му Унгария, България и Румъния имат да научат още уроци от кризата, като необходимостта от намаляване на кредитирането в чужда валута. Според него бързият кредитен растеж от преди кризата е малко вероятно да бъде повторен в краткосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
Фич не ги разбират хич
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Bill-bg
преди 13 години
Аргументите на този "юнак" са абсолютно несъстоятелни и за България тази перспектива абсолютно не е вярна. Българските банки успяват да компенсират увеличения процент на лоши кредити с приходи от други източници и реализират прилични печалби. Въпреки че според мен тези други приходи стават заради увеличаване тежестта на техните клиенти, но това е друга тема....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Isumu
преди 13 години
Как пък решиха, че точно в България са нестабилни? Точно тук единствените проспериращи от кризата са банките, нестига че печалбата им от началото на кризата не е преставала да расте, както и спестяванията на населението по депозити, а ще ги определят като нестабилни. Това са пълни глупости. Крайно време е да се престане да се обръща внимание на такива спекуланти като рейтинговите агенции!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
evg9
преди 13 години
а уж нашите банки били едни от най-стабилните в европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още