IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия може да провали плановете на Бернанке

Ако Китай започне разпродажба на облигации на страни от периферията на еврозоната, това най-вероятно ще дерайлира и плановете на Фед за съживяване на икономиката

21:15 | 05.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ирландия може да провали плановете на Бернанке

Разглеждайки аргументите на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке в защита на плана за вливане на ликвидност за 600 млрд. долара в щатската икономика прави впечатление, че той набляга основно върху очаквания положителен ефект за фондовите пазари, пише MarketWatch.

Шефът на централната банка не спомена обаче за спада на долара, след като тези плановете бяха оповестени в края на лятото. Американският долар се е понижил рязко след речта на Бернанке на 27 август, като връзката между слабостта на долара и покачването на индексите беше ясно изразена. За периода доларът е изгубил около 7%, докато S&P 500 се е покачил с 14%.

Връзката, както всеки статистик би признал, не означава задължително зависимост. Последният път обаче, когато курсът на долара се повиши чувствително - по време на дълговата криза в Европа през пролетта - покачването на индексите замръзна. Така че евентуален ръст на долара може да попречи на повишаването на индексите, с което Бернанке иска да съживи икономиката.

Това пък ни води до Ирландия, чието финансово състояние се влошава все повече и повече. Петгодишните суапове за застраховане на ирландски дълг достигнаха рекордни стойности в петък, докато страната се опитва да се съвземе от краха на пазара на недвижими имоти и финансовата тежест от спасяването на банковата система.

Почти неусетно, ситуацията в Европа вече е дори още по-лоша, отколкото беше през пролетта (нека не забравяме, че Гърция зависи изцяло от спасителния пакет за 110 млрд. евро отпуснат от ЕС и МВФ). Еврото със сигурност не е пострадало и се търгува на нива от над 1,40 долара, след като падна до 1,20 долара през юни. Въпросът обаче е дали пазарът, който изглежда не се фокусира върху повече от един проблем наведнъж, няма да се спре отново върху „закъсалата Европа“ сега, след като вливането на ликвидност вече е факт.

В петък нещата изглеждаха точно така. Еврото рязко се понижи и в ден, в който данните за заетостта в САЩ всъщност не изглеждаха толкова лоши, индексите на Wall Street се оказаха на червено. (Към 21:30 Dow Jones Industrial Average губи 0,24% до 11408 пункта.)

Има разбира се и ключови разлики от ситуацията през пролетта. Най-малкото, съществува фонд от 500 млрд. евро, който може да бъде използван в случай на необходимост, въпреки че наличието на този фонд не изключва възможността от преструктуриране на държавни дългове на страни от еврозоната. Именно в това се крие и опасността.

Според анализатори, ако държавните инвестиционни фондове започнат разпродажба на облигации на странни от периферията на еврозоната със същите темпове, с които се разпродаваха активите на Fannie Мае и Freddie Mac преди две години, пазарът ще бъде наводнен с дълг за 180 млрд. евро. Това определено ще се отрази негативно на еврото.

Всъщност това вече се случва. Тази седмица финансовото министерство на Руската федерация попречи на руския държавен инвестиционен фонд да купи ирландски и испански дълг.

Китай все още не е последвал този пример. Не трябва да забравяме обаче, че докато световните лидери се готвят за срещата в Сеул през следващата седмица, на която ще поискат от Пекин да понижи курса на юана, Китай разполага с оръжие, което може, ако не да използва, то най-малкото да насочи.

Ако Китай се освободи от облигациите на страни от периферията на еврозоната, които държи, последствията няма да бъда усетени само в Европа, но най-вероятно ще дерайлират и плановете на Бернанке за съживяване на американската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още