IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Следващият месец ще е „доста напрегнат“ за Ирландия

Анализатори на банката разглеждат три възможни сценария около ситуацията в Ирландия

15:30 | 04.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Goldman Sachs: Следващият месец ще е „доста напрегнат“ за Ирландия

Ирландия я очакват „доста напрегнати“ четири седмици, докато правителството подготвя бюджета си за 2011 г. и в същото време се опитва да си възвърне доверието на инвеститорите, казва Ерик Нилсен, главен икономист за Европа на Goldman Sachs Group Inc., цитиран от Bloomberg.

Съществува „реален риск“, че правителството няма да успее да прокара бюджета до 7 декември, казва Нилсен. Все пак Ирландия „може напълно да се финансира до средата на 2011 г., така че не говорим за непосредствена опасност от криза с ликвидността“.

Разпродажбата на ирландски облигации продължи и днес, повишавайки допълнителната доходност, която инвеститорите търсят, за да притежават ирландки ДЦК вместо германски съкровищни бонове, до рекордни нива. Допълнителната премия е нараснала повече от два пъти за последните три месеца, поради опасенията на инвеститорите, че Ирландия няма да се справи с фискалните си проблеми без външна помощ.

През октомври правителството обяви, че ще трябва да спести 15 млрд. евро през следващите четири години, за да стопи дефицита си. Тази седмица Дъблин ще обяви бюджетните си цели за 2011 г.

„Трудно е да се повярва, че подобни съкращения на разходите могат да бъдат приложени така, че да не навредят на растежа“, казва Нилсен. Все пак ирландският дълг не е толкова голям, че няколко години на икономически спад – колкото и неприятно да е това – да причинят сериозни дългосрочни проблеми за икономическата устойчивост.

Ирландската полиция арестува няколко души вчера, след сблъсъци по време на студентска демонстрация, когато част от финансовото министерство в Дъблин беше временно окупирана от протестиращите.

При отварянето на пазарите тази сутрин в Лондон, спредът между ирландските 10 годишни ДЦК и германските облигации се разшири с 8 базисни пункта до 511 пункта, португалският спред се увеличи с 2 базисни пункта до 390, докато гръцкият спред се сви с 7 пункта до 837.

„Следващите четири седмици ще са „доста напрегнати“ за Ирландия, казва Нилсен, който различава три потенциални сценария.

В първия, бюджетът бива приет и спредът по ирландските облигации се понижава достатъчно, че правителството да се завърне на капиталовите пазари в началото на следващата година. При втория сценарий, бюджетът е приет, но цената на кредитирането остава „неустойчива“ и правителството е принудено да търси външна помощ.

Последната възможност е отхвърлянето на бюджета в парламента, предсрочни избори и ново правителство, което вероятно ще потърси помощ от създадения от Европейския съюз фонд за финансова стабилност, казва Нилсен.

„Политическият риск според нас е преувеличен, но също така разбираме и нервността на външните наблюдатели“, се казва в изследване на Glas Securities - базирана в Дъблин консултантска компания. Рискът бюджетът за 2011 г. да не бъде приет е „далечен“, допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още