IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска цените на природния газ да не са обвързани с петрола

Според еврокомисаря по енергетика световните цени на петрола „вероятно са преминали пика си“

17:44 | 10.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК иска цените на природния газ да не са обвързани с петрола

Определянето на цените на природния газ би трябвало да се осъществява независимо от измененията на цените на петрола. Това е заявил днес еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер при представянето пред Европейската комисия (ЕК) на проекта за енергийна стратегия на ЕС до 2020 г., съобщи Итар-Тасс.

„Природният газ става все по-важен независим източник на енергия, затова неговите цени би трябвало в перспектива да се формират независимо от цените на петрола“, отбелязва Йотингер.

Еврокомисарят съобщи, че се предвижда да се проведе на 4 февруари 2011 г. енергийна среща „на върха“ в ЕС, на която страните от общността да изработят единна позиция по въпроса за формиране на цените на газа. Досега на такова високо равнище въпросът за ценообразуването на газа не е обсъждан.

Еврокомисарят по енергетика е изразил становище, че световните цени на петрола, които в началото на седмицата достигнаха двугодишен връх, „вероятно са преминали пика си“.

Пазарните цени, по които основният доставчик на природен газ за Европа – Газпром, продава синьото гориво, се формират по определена формула, в която основен компонент са цените на нефта с отстояние 6-9 месеца. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още