IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Прохаски: Време е за нова и последователна икономическа политика

Председателят на ЦИР определя бюджета за 2011 като до голяма степен оптимален в условията на криза, а според Стефан Софиянски той е нелогичен и неизпълним

16:11 | 04.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Георги Прохаски: Време е за нова и последователна икономическа политика

Време е за нова икономическа политика, за да спре България да се развива стихийно. Препоръката е на председателя на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски пред участниците в конференцията "Цената на прехода", съобщава БНР.

Изминалият период на преход е белязан от стихийна и дори злонамерена реформа, смята Прохарски.

Единствено системна и последователна икономическа политика е провеждана през 1997-2000 година, посочи той, но дори и тогава тя е била повлияна от Световната банка и след това от ЕС. Оттук нататък обаче няма кой да ни води за ръка, затова е необходима истинска промяна.

Как вижда параметрите на новата икономическа политика, Прохарски обясни така: "В момента е необходимо формулирането и ясното провеждане на икономическа политика, насочена към растеж, и то растеж, базиран на иновации, на по-съвременни производства и технологии - нещо, което би дало възможност България да възстанови икономическия растеж, който имаше през периода 2001-2008 година. Другият основен момент в една такава политика трябва да бъде влизането в еврозоната".

До две години България трябва да успее да влезе в чакалнята на еврозоната, за да може за още две след това да бъде приобщена към общоевропейската валута.

Конференцията бе организирана от Центъра за икономическо развитие в памет на Александър Божков, чийто съпредседател беше той.

Георги Прохаски определи бюджета за 2011 г. като "в голяма степен оптимален" в условията на последната година на кризата, пише Dnes.bg.

„Големият въпрос е дали този бюджет ще може да бъде изпълнен", подчерта обаче той.

„Така, както е направен, бюджетът за 2011 г. е нелогичен, неизпълним и ще се наложи актуализация“, заяви по време на конференцията бившият служебен премиер и лидер на ССД Стефан Софиянски.

„На бюджета му липсва едно основно нещо, което още миналата година трябваше да бъде направено – стабилизационен пакет“, каза Софиянски. Според него бюджетът не е инвестиционно ориентиран и в него няма политика, която „да дръпне“ България напред.

Софиянски е убеден, че с бюджета е трябвало да се приеме стабилизационен пакет, който „да атакува“ директно брутния вътрешен продукт.

„Трябваше да се приеме една програма от около 3 млрд. лева за капиталови разходи и инвестиции в общините и в селското стопанство“, допълни той.

По думите му несигурността в законодателството и в дейността на парламента задържа чуждестранните инвеститори да влагат средства в страната. Проблем е и че не усвояваме активно 7 милиарда евро от структурните фондове на ЕС.

Бившият социален министър Иван Нейков призова днешната конференция да сложи началото на бъдещата социална дясна политика.

По думите му след 2001 година не е предложена нито една нова идея в социалната сфера, нито от ляво, нито от дясно, а се е целяло предотвратяване на социалното напрежение.

Нейков предложи да започне широка обществена дискусия за това каква да бъде социалната политика през следващите 25-30 години.

Според него в центъра на новата социална политика трябва да бъде поставен проблемът за конкурентоспособността на работниците, а квалификацията им постепенно да бъде поета от работодателите.

Необходимо е и модернизиране на трудовото и осигурителното законодателство и активна подкрепа от страна на държавата към големите и средните предприятия да възприемат основните принципи на корпоративна отговорност, смята Нейков.

Бившият социален министър лансира и идеята за създаването на специализирани съдилища или състави, които да разглеждат само споровете, касаещи трудовото законодателство.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още