IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България сред страните от ЕС с най-висок ръст на производствените цени

Унгария, Великобритания и България, отчитат ръст на индекса на производствените цени с 1,1%, като отстъпват единствено на Ирландия и Гърция

20:43 | 05.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
България сред страните от ЕС с най-висок ръст на производствените цени

Производствените цени в Европейския съюз и еврозоната са нараснали съответно с 0,5% и 0,3% през ноември спрямо предходния месец, като в България растежът е сред най-високите - 1,1%, сочат данни на Евростат, поместени в сайта на европейската статистическа служба.

Ирландия и Гърция бележат най-голям скок на индекса на производствените цени - 1,3% на месечна основа, а Унгария, Великобритания, заедно с България, отчитат нарастване на индекса с 1,1%. Спад е отчетен само в Кипър - 0,7%, а в Малта, Словения и Словакия няма промяна на индекса.

През октомври е отчетено нарастване на промишлените цени на месечна основа съответно с 0,5% в ЕС и 0,4% в еврозоната.

На годишна основа производствените цени в Европейския съюз и еврозоната са нараснали съответно с 4,8% и 4,5%.

Малта бележи най-голямо нарастване на индекса на производствените цени на годишна основа - 14,8%, след нея е България - 11,1% и Унгария - 10,7%. Единствено Словакия отчита спад от 1,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 05.01.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още