IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур въвежда нови мерки за предотвратяване на балон при жилищата

На фона на новия ценови рекорд правителството затяга правилата за търговия с жилища

09:57 | 14.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Сингапур въвежда нови мерки за предотвратяване на балон при жилищата

Властите в Сингапур въвеждат нови мерки, които да подействат „охлаждащо“ на растящите цени на жилищата в страната. Причината за това е стремежът за противодействие на спекулациите с имоти след поредния рекорд, поставен от цените на жилищата, пише Bloomberg.

Решението е да бъде вдигнат процентът на самоучастие при тегленето на втора ипотека, освен това ще бъде удължен и периодът, в който собствениците ще трябва да притежават жилището, без да го продават. В страната и досега имаше такъв период, като в случай на продажба в неговите рамки се заплаща значителен по размер данък.

Новото изискване за самоучастие ще бъде 40% от стойността на ипотеката, след като досега то беше за 30% от нея за физическите лица. При юридическите ще се изисква самоучастие от 50%.

Данъкът върху продажбата пък ще се налага върху всеки, който е придобил жилище и го продаде в рамките на четири години след покупката. Досега минималният период, през който трябваше да се притежава жилище, без да се плати данък върху продажбата, беше три години.

Ставката ще бъде в размер на 16% от продажната цена, в случай че имотът бъде продаден по-малко от година след придобиването му. През втората година данъкът ще е 12 на сто, през третата – 8 на сто, а през последната, четвърта – 4 на сто.

През четвъртото тримесечие на 2010 година цените на жилищата са се повишили с 2,7 на сто на тримесечна база, достигайки нов рекорд, показват данните на правителството. Надеждите са, че с новите мерки ръстът тази година ще бъде ограничен до около 5 на сто, след като предишните прогнози сочеха поскъпването на имотите с 12 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още