IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Бойко Борисов получи доверието на парламента*

От общо гласувалите 226 депутати в подкрепа гласуваха 141, против бяха 72, а гласувалите „въздържали се“ са 13

18:26 | 20.01.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Правителството на Бойко Борисов получи доверието на парламента*

При проведеното гласуване в края на пленарния ден по искания от премиера вот на доверие на правителството от общо гласувалите 226 депутати в подкрепа гласуваха 141, против бяха 72, а гласувалите „въздържали се“ са 13.

Пленарната дискусия продължи около 9 часа, започвайки от 9 часа сутринта. По време на дебатите предварително беше заявено от парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС, че ще гласуват против искания вот доверие. От Синята коалиция заявиха, че ще гласуват „въздържали се“.

Доверието към правителството беше дадено от присъстващите в пленарната зала депутати от ГЕРБ и Атака.

Повече за вота на доверие и изказванията на водещи министри от кабинета може да намерите тук

В 18.35 часа след процедурно предложение за прегласуване на вота на доверие към кабинета гласуването започна отново. Както и при първото гласуване всеки от депутатите по азбучен ред изказва своя глас за искания вот. Прегласуването зъвърши при следния резултат: от 214 гласували - за бяха 140, против - 60, "въздържали се" - 14.

Акценти от днешните дебати на вота на доверие към правителството

Сергей Станишев, лидер на БСП

„Защо искате вот на доверие за цялостната политика на правителството след като такава няма“, обърна се към ГИЕРБ лидерът на БСП Сергей Станишев. Като „резултати“ от управлението на ГЕРБ той посочи: реално обедняване на хората, заради поскъпването на основните храни с близо 20%, срив на приходите в държавния бюджет с 2 милиарда лева спрямо 2009 г., разрастване на сивата икономика и контрабандата.

Мая Манолова, депутат Коалиция за България

„Най-драматично е положението в здравния сектор“, каза Мая Манолова. По думите й годината е започнала зле за общинските болници и за част от тях тя ще бъде последна, защото няма да могат да изпълнят изискванията за финансиране от НЗОК, поради което цели общини ще останат без здравни заведения.

Мартин Димитров, депутат от Синята коалиция

Съпредседателят на сините заяви, че Синята коалиция има сериозни забележки към управлението на ГЕРБ. Според него не се правят обещаните реформи в здравеопазването и в държавната администрация, не е въведен и така наречения фискален борд, предложен миналата есен от сините. „Ужасени сме от масовите случаи на подслушване и изтичане на информация“, допълни той.

Той отбеляза, че по време на управлението на ГЕРБ нарастват цените на стоките и безработицата и предстоят фалити на малки и средни фирми.

Петър Димитров, Коалиция за България, бивш министър на икономиката и енергетиката

„Обещахте високи доходи, а ги замразихте или намалихте. Закривате болници, а според направената пенсионна реформа ще трябва да работим, докато умрем. За какво искате вот на доверие – за СРС-та, за безпардонно лобиране или за двойния морал“, попита Димитров.

Яне Янев, председател на РЗС

„По всичко личи, че цялостната политика на ГЕРБ е цялостно сбъркана. По никакво направление няма визия за развитие. Според Янев Борисов е трябвало да повери властта на компетентен човек. „Ударихте много тежко българския бизнес“, каза още той от парламентарната трибуна и призова Бойко Борисов да подаде оставка.

Бойко Борисов, министър-председател на България

Изказването му беше направено непосредствено преди самото гласуване на вота, след което той си тръгна от парламента. Борисов благодари на Сергей Станишев и на ДПС, че са водили днешния дебат по европейски начин. Благодари и на Волен Сидеров за подкрепата, след което премиерът се обърна към сините, питайки ги защо сега няма до подкрепят правителството, при условие, че са изпълнени основните им искания.

Борисов припомни, че се е наел да стане премиер по време на криза, а и тогава президентът Георги Първанов е казал, че трябва непременно да бъде сформирано правителство. „Ако бяхте казали, че се въздържате по времето на съставянето на кабинета, нямаше да го направя“, обърна се Борисов към сините.

„Чувствам се подведен“!

Той се аргументира с това, че правителството на ГЕРБ предвижда да въведе закони, които ще въведат на практика искания от сините фискален борд, който е една от основните критики на сините. Борисов посочи, че иска правителството да има спокойствие при провеждане на реформите, защото “в противен случай можеше да се отиде на предсрочни избори“, заключи премиерът.

Допълнено към 19.00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
Teobromina
преди 13 години
Хубаво е когато всичко си идва на мястото: и "кресльовците, СРС-ите, "мораво-сините ***", разни пчелички Маи-фъркати и рогати", "мазни и зализани инакво-етничари" и други хамелиони във властта-от едната страна и то по-слабата, както и МЪЖЕТЕ в политиката-от другата! Или както се казва:"кучетата си лаят-Керванът си върви". Честито на ГЕРБ и на бойците-Бойко и министри, ама и на Волен-показал позиция на мъж/каквото казал-доказал! Не съм партиен член, но ми писна от "кресльовци и кресли с лачени обувчици" дето 1 час говорят и сами не си разбират какво говорят-защото ни л ъ ж а т !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Шестте месеца, през които няма да има възможност да се спекулира с вот на недоверие, са добра възможност държавата и борсата да се концентрират върху същинските си функции. Приятна работа на всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
submaker-o
преди 13 години
Смятам че един човек, за да работи добре и да продължава да се развива трябва да бъде поощряван, въпреки грешките си. Разбирам, че работата на опозицията е да оспорва конкретни решения и да стартира дискусия по проблема, но все пак те работят с една обща цел - общото благо на българите. Да станеш и да се извикаш оставка означава, че единствено си хвърлил око на заплатата на премиера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
stoian777
преди 13 години
Kак от какво разбират, ами един комунист разбира само да краде и от нищо друго. А когато е и от еврейски произход сам си прави сметката колко е долен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Tycoon88
преди 13 години
долу всички болклуци кумонисти и крадвива пасмина !! Само ББ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
stanislavnba
преди 13 години
ей това е скапана държава. Нито един от опонентите не е казал 1 добра дума. Само плюят, а Станишев даже и си измисля ;)). Голям кеф. Е как да гласувам за някой друг освен ББ. Не че той е голяма стока. Ама по бива от тея карфиоли дето и аз не ги знам от какво разбират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още