IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати заподозряха ЕК в тайни преговори за мерки срещу интернет пиратството

Според изтекла информация комисията води разговори с компании, които ще им позволят да спират интернет достъпа на заподозрени в пиратство потребители

12:19 | 31.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Евродепутати заподозряха ЕК в тайни преговори за мерки срещу интернет пиратството

Европейската комисия обсъжда тайно споразумение, което ще позволи на определени компании да спират интернет достъпа на потребители, които са подозирани в пиратство, предаде EurActiv.

От средата на 2010 г. отделът за вътрешния пазар към ЕК води разговори с компании и организации за защита на интелектуалната собственост, пише изданието. Изтичане на информация по въпроса, в което се твърди, че комисията улеснява постигането на меморандум за разбирателство, с който да се наложат драконовски правила за защита на авторското право, е разтревожило депутатите от Европейския парламент и те са поискали обяснение от ЕК.

Евродепутатите и правозащитни организации подчертават, че са ядосани заради тайния начин на водене на тези преговори, който по думите им ще наложи оспорвани правила за защита на авторските права, отхвърляни от дълго време от Европейския парламент заради нарушаване на основни човешки права.

Въпросните правила може да изискват от интернет доставчиците да следят всекидневните онлайн дейности на клиентите им и да уведомяват както потребителите, така и организации за защита на интелектуалната собственост за евентуални нарушения на авторското право.

"Ако наистина се водят такива разговори, те може да доведат до тайно налагане на режим тип „Хадопи“ в цяла Европа, с одобрението на комисията и без каквото и да е предварително правно изследване и предварителни условия", посочват евродепутатите Ставрос Ламбринидис и Франсоаз Кастекс.

Хадопи е наименованието на закон, въведен във Франция през 2009 г., с който в страната е създадена агенция за следене на интернет потребителите за нелегална дейност, включително споделяне на файлове и свалянето им. Целта на закона е била да се спира интернет достъпът на потребителите, които са нарушили закона повече от три пъти.

След силно противопоставяне във френското правителство в момента само съд може да реши дали е била извършена незаконна дейност. Агенцията Хадопи струва на френското правителство 12 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още