IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росатом обмисля излизане от проекта АЕЦ Белене

Причина за това е българското правителство, което по никакъв начин не е решило въпроса с финансирането на проекта, се посочва в публикация на френски вестник

20:25 | 07.02.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Росатом обмисля излизане от проекта АЕЦ Белене

Руската държавна енергийна компания Росатом обсъжда възможността да излезе от проекта за изграждане на АЕЦ Белене в България, пише френският в. Трибюн, цитиран от РИА Новости.

От руската държавна атомна корпорация са съобщили пред РИА Новости, че решение за това все още не е взето. Трибюн се позовава на вътрешен документ на Атомстройекспорт, в който инженеринговата компания информира Росатом, че "планира да се откаже от участие в строителството на българската АЕЦ Белене с мощност 2 гигавата".

Причина за такова решение на компанията Атомстройекспорт, спечелила търга за строителството на АЕЦ Белене през 2006 г., е станало забавянето от българското правителство, което по никакъв начин не е решило въпроса с финансирането на проекта, отбелязва вестникът.

Изданието пише, че България, където през 2009 г. настъпват политически промени, довели до сериозно влошаване на отношенията с Москва, е възмутена от нарастването на цената на проекта: "първоначално строителството на АЕЦ било оценявано от Росатом на четири милиарда евро, а сега компанията иска 6,4 млрд. евро".

"В края на януари настъпва критичен момент във вземането на решение по проекта АЕЦ Белене, допълва вестникът, цитирайки вътрешния документ на Атомстройекспорт, датиращ от 28 януари 2011 г. В документа се отбелязва, че "по парадоксален начин провалът на проекта се обърнал в полза на Атомстройекспорт, доколкото това ще позволи на компанията да получи 200 млн. евро като компенсации, докато печалбата от строителството на станцията не би превишила 150 млн. евро".

Според данни на вестника Атомстройекспорт се е обърнала към ръководителя на Росатом Сергей Кириенко с искане да подаде иск срещу българската Националната електрическа компания (НЕК) в арбитражен съд.

"Компанията също така иска Кириенко да информира Areva-Siemens – основен подизпълнител на проекта - за това, че руската страна прекратява своите плащания към тях (подизпълнителите) по проекта", се посочва в публикацията.

Освен това, според данни на Трибюн, Атомстройекспорт предлага на Росатом да пренасочи оборудването, принадлежащо на руската компания, към "площадката за строителство на АЕЦ Акую в Турция".

"Не коментирам вътрешната кореспонденция на Росатом", заявил на свой ред пред РИА Новости представител на руската държавна атомна корпорация.

В същото време той подчертал, че "нито едно от споменатите решения не е взето".

По-рано днес пресслужбата на Атомстройекспорт, съобщи, че руският концерн е готов през 2011 г. да започне изграждането на АЕЦ Белене в България, при условие че бъде подписана цялата необходима документация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
Вън крадливите агенти на Путин от България! Никакво Белене не трябва да се строи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
detonator
преди 13 години
Довиждане,довиждане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Ку-Ку
преди 13 години
Е па ние сме си аборигени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
nikolai_ig
преди 13 години
Какво ще правим след като изтече ресурса през 2018/2020г. на 5 и6 блог на Козлодуй. Имат ли адекватно обяснение от великото Бойково пражителство, маи внос от Турция! Всички велики страни с ембарго за аец ги вдигнаха ! ание!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Спящият бик
преди 13 години
Опа! Ето я и втората серия ПР след:http://***.investor.bg/news/article/112110/332.htmlТия ни имат за аборигени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още