IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се готви за лидерство на световния пазар на ядрени реактори

Руската държавна корпорация Росатом е най-големият производител на ядрени реактори в света с 15 текущи проекта по целия свят

15:13 | 30.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Русия се готви за лидерство на световния пазар на ядрени реактори

Русия, която е един от най-големите износители на природен газ и суров петрол в света, цели да стане и световен лидер на пазара на ядрени реактори, пише Bloomberg. Руската държавна корпорация Росатом изгражда 15 ядрени реактора по целия свят, което е повече, отколкото всяка друга компания в момента.

Пет от тези реактора са извън Русия, като дъщерната на Росатом компания – Атомстройекспорт, ще строи атомната електроцентрала в АЕЦ Белене.

На 26 септември Росатом обяви, че е сключила сделка с Китай за построяването на два ядрени реактора в страната, като ръководството очаква броят на поръчките да се увеличи още.

Главният изпълнителен директор на Росатом Сергей Кириенко посочва пред BusinessWeek, че Китай не е главният приоритет на компанията, защото се очакват няколко още по-мащабни проекти за партньорство в Индия, Турция, а в близкото бъдеще – и във Виетнам.

Страните от развиващия се свят са купувачи на повечето ядрени реактори през последните години, след като проектите в развитите икономики се забавиха заради силна политическа опозиция.

От Росатом се надяват да увеличат повече пазарния си дял заради своите конкурентни цени. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) построяването на една 1000-мегаватова ядрена електроцентрала в Русия струва средно 2,9 млрд. долара, което е с 20% до 50% по-евтино в сравнение с цените на западните конкуренти на Росатом.

Според анализатори Русия е била на заден план на глобалния пазар на ядрени реактори досега, защото е занемарила развитието на своите ядрени технологии след аварията в Чернобил от 1986 г. Анализаторът от фондация „Карнеги“ Марк Хибс посочва, че ядрените реактори, които Русия предлага сега, имат същия базов дизайн, като тези на западните й конкуренти, което ги прави еднакво безопасни.

Той допълва, че въпреки това някои държави не са склонни да купуват ядрени реактори от Русия.

Сергей Кириенко се опитва да увеличи продажбите на Росатом от 2005 г. насам, когато пое управлението на Министерството за ядрена енергетика на Русия, което през 2008 г. бе трансформирано в държавната компания Росатом. 48-годишният главен изпълнителен директор иска да повиши годишните продажби на Росатом от 17 млрд. долара в момента до повече от 50 млрд. долара през следващите 20 години.

Като държавна компания Росатом се ползва от подкрепата на правителството за сключване на договори на високо ниво. Продажбата на два ядрени реактора в Индия през март 2009 г. бе договорена докато министър-председателят на Русия Владимир Путин бе на официално посещение в Ню Делхи.

Продажбата на други два реактора на Китай през септември бе извършена в Пекин в същия ден, в който руското правителство сключи договор за доставката на природен газ на страната.

Освен това Росатом е единственият ядрен оператор, който предлага изкупуването на отработено ядрено гориво, според Световната ядрена асоциация. В повечето страни, в това число САЩ и Франция, дългосрочното съхранение и обезвреждане на отпадъци от ядрени реактори извън техните граници е забранено.

Като най-голям конкурент на Росатом се очертава южнокорейската Korea Electric Power (KEPCO). Нейните ядрени реактори са на цена с около една трета по-ниска от тази на Росатом, по данни на ОИСР. През тази година KEPCO сключи първата си сделка за износ на ядрени реактори, които са четири на брой и са били поръчани от емирство Абу Даби и на цена от 20 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още