IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В началото на февруари ще има известна яснота за цената на АЕЦ Белене

НЕК предвижда инвестиционна програма за 2011 година в размер на 219 млн. лв.

13:25 | 18.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
В началото на февруари ще има известна яснота за цената на АЕЦ Белене

Следващата седмица в България пристигат експерти от Росатом, които в съвместни работни групи с Националната електрическа компания (НЕК) ще обсъждат цената на АЕЦ Белене, съобщи днес пред журналисти изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов.

Първанов посочи, че се надява при обсъждания до 2 седмици, т. е. в началото на февруари, вече да има „известна яснота за крайната цена на АЕЦ Белене“. Шефът на НЕК посочи, че засега няма окончателна цена за централата и по време на съвместните разговори ще се обсъждат около 150 позиции за дейности и материали във връзка с атомната централа. Той допълни, че напоследък цената на металите е „скочила много“.

Относно инвестиционната програма на НЕК Първанов коментира, че ще бъде предложена инвестиционна програма за 2011 година в размер на 219 млн. лв., което е ръст спрямо 2010 г. с около 50%. За да може да се реализира тази програма, НЕК ще поиска за компанията да остане половината от дивидента й за 2010 г, който по предварителни данни е общо 100 млн. лв.

„За да има добър финансов уют при тази голяма инвестиционна програма, НЕК ще предложи на ДКЕВР увеличение на цената на тока от юли, което за крайният потребител ще бъде под 1 ст. на киловат, каза още Първанов. Той подчерта, че това са само предварителни изчисления. При средна цена на киловатчас от 18-19 ст. към момента изчисленията сочат, че това би означавало увеличение от около 4-5%.

Във връзка с журналистически въпрос дали НЕК възнамерява да продава дела си от 27% в ТЕЦ Марица Изток 3, чийто мажоритарен собственик е италианската компания Enel, Първанов коментира: „Засега не сме официално осведомени за продажбата и към момента не възнамеряваме да продаваме, но на по-късен етап в зависимост от предложението това може да се обмисли.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
"За да има добър финансов уют при тази голяма инвестиционна програма, НЕК ще предложи на ДКЕВР увеличение на цената на тока от юли, което за крайният потребител ще бъде под 1 ст. на киловат, каза още Първанов. Той подчерта, че това са само предварителни изчисления. При средна цена на киловат от 18-19 ст. към момента изчисленията сочат, че това би означавало увеличение от около 4-5%."А хората/клиенти кога ще имат финансов уют?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още