IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Голямата работа по АЕЦ "Белене" тепърва предстои

Малко хора знаят, че досега реално не е имало договор за централата, посочи финансовият министър

19:33 | 05.12.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Дянков: Голямата работа по АЕЦ "Белене" тепърва предстои

Тепърва предстои голямата работа по проекта АЕЦ „Белене”. Миналата седмица просто се подписа един меморандум, за да може в неговите рамки да се търси разбирателство по няколко параметри, основно по цената.

Това каза в предаването „На четири очи” по Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Малко хора знаят, че досега реално не е имало договор, допълни той. Оказа се, че няма договор, по който да има бъдещи разговори, а винаги са се подписвали само анекси.

Затова нямаме финансова обосновка, затова нямаме икономически анализ, уточни министърът. Най-после имаме избран консултант на Българския енергиен холдинг, който да започне да работи по икономическата и финансовата обосновка.

Този консултант ще е необходим, защото това е външен консултант, който има поглед не само върху развитието на ядрената енергетика в Европа и в света, а и може да ни каже какви финансови и икономически параметри един такъв проект може да даде, каза още Симеон Дянков.

Дянков добави, че едно е руснаците да ни казват, че това е един невероятен проект, който ще има огромна възвръщаемост, друго е независимо лице да си направи независим анализ.

Според Дянков руснаците както обикновено много бързо са се опитали да минат към темата за цената и вече знаят каква е тя.

Руснаците си имат техните интереси – ние си имаме нашите и трябва да отстояваме нашето, смята той. Това е много висока цена и ние искаме по-ниска от тази, увери финансистът.

Запитан дали има разнобой в правителство по темата АЕЦ "Белене", Дянков каза, че в началото е имало мнения, които са се различавали, но в момента има три неща, които могат да бъдат отчетени като успех по темата.

Сега вече не се говори за заем по проекта, а инвеститорите, които дойдат да строят централата, ще инвестират в проекта. Дянков смята, че китайските инвеститори също са добри инвеститори.

Без голям инвеститор няма да има АЕЦ "Белене", категоричен бе Дянков. Има много неизвестни и въпросителни около меморандума за АЕЦ "Белене". Работата на опозицията е да критикува, но те са в този смешен вариант, че хем критикуват, хем се вижда, че са сгрешили и дори руснаците признаха, че са сгрешили с предишното правителство.

Има голям интерес за дофинансиране от Китай на АЕЦ "Белене", съобщи Симеон Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Стамболов
преди 13 години
Кой ще купува произведената от АЕЦ "Белене" електроенергия; Какви се необходимите допълващи мощности, осигуряващи включването на тази централа в системата на страната, след като наличните допълващи мощности отиват за осигуряване на работата на сегашната централа; Какви са до момента пропуснатите ползи от спирането на местни алтернативи на руската атомна енергетика в България; по мои сметки става дума за около 2.2 млрд. евро; Как ще се отрази на стойността на новата проектирана централа вече направеният избор на площадка, който буди сериозни възражения от сеизмична и икономическа гледна точка, а някои твърдят и от гледище на опазването на околната среда;Новата проектна компания ще изгражда ли хранилище за отработеното ядрено гориво, щом това е задължение на България според правилата на ЕС;Колко би струвало решението за руска централа на българска територия като политическа цена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
marketleverage
преди 13 години
В крайна сметка като толкова искат да ни покажат къде е далаверата :) да ни дадът цена за Аеца на далавера, а ние да им платим с част от бъдещите печалби... нали ще са големи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
GuznaSyvest
преди 13 години
"Без голям инвеститор няма да има АЕЦ "Белене", категоричен бе Дянков. Има много неизвестни и въпросителни около меморандума за АЕЦ "Белене". Работата на опозицията е да критикува, но те са в този смешен вариант, че хем критикуват, хем се вижда, че са сгрешили и дори руснаците признаха, че са сгрешили с предишното правителство.Има голям интерес за дофинансиране от Китай на АЕЦ "Белене", съобщи Симеон Дянков."Значи всичко е пропаднало - щом пак се отварят препратки към предишно правителство :)Дянков, а какво правим като се издъниш и ти? Отиваш ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Кънчо
преди 13 години
Китайците едва ли ще финансирнат без да имат някакъв принос в проекта -- да продадат техни технологии или инженерингови услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още