IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba уверена за ядрената сделка с Турция

Анкара продължава разговорите с Япония за изграждането на втора ядрена електроцентрала на черноморския бряг

11:51 | 07.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Toshiba уверена за ядрената сделка с Турция

Президентът на японския инженерен конгломерат Toshiba обяви, че е уверен, че ще подпише сделка за изграждането на ядрена централа на черноморския бряг на Турция след провала на преговорите между турското правителство и южнокорейски производител на ядрени реактори през ноември, пише Financial Times.

Президентът на Toshiba Норио Сасаки заявява в интервю за FT, че сделката зависи главно от предоставянето на дългосрочна рискова застраховка от японското правителство. Токио засилва подкрепата си за частните компании в ядрения сектор, за да им помогне да се справят с конкуренцията на държавните производители на ядрени мощности от Южна Корея и Русия.

С проекта в Турция Toshiba може да достигне годишни продажби на ядрени мощности от 1 трлн. йени (12,2 млрд. долара) преди 2015 г. - годината, за която тази цел беше заложена първоначално.

„Сега говорим за 2014 г., но това може да се случи дори още по-рано“, казва Сасаки. Турските власти „недвусмислено заявиха, че искат реактор от типа ABWR“ - Advanced Boiling Water Reactor, който се произвежда от Toshiba, посочва той. „Ако договорим застраховка от японското правителство, ще започнем работа много скоро“.

През 2006 г. Toshiba придоби щатския производител на ядрени реактори Westinghouse. Toshiba разполага и със собствена технология за изграждане на ядрени мощности, която е заложена в повечето реактори на компанията в Япония. Сега Toshiba се опитва да увеличи износа на ядрени мощности, включително за страни със средни доходи като Турция, които нямат никакъв опит в ядрената електроенергия.

„Те търсят някой, който да им построи ядрените централи, да ги поддържа и да продава електричеството, за да покрие първоначалните разходи“, казва Сасаки. „За 15- или 20-годишен проект като този има много рискове, които една частна компания не може да поеме - рискове от земетресение или политическа промяна например“.

От години Турция се опитва да изгради ядрена индустрия, която да й помогне да намали зависимостта си от вноса на нефт и газ. След търг през 2008 г. страната получи само едно предложение, това на руската Атомстройекспорт, тъй като повечето компании прецениха, че поставените от турската страна условия не предоставят достатъчно гаранции.

Турция постигна договореност с Москва за изграждането на първата ядрена централа в страната, част от по-широк пакет от енергийни споразумения за доставка на газ и изграждане на газопроводи. Сега Анкара стартира разговори с Япония за изграждането на втора ядрена електроцентрала в черноморската провинция Синоп, след като преговорите с южнокорейската компания Kepco се провалиха през ноември миналата година.

Министерството на икономиката на Турция посочва, че преговорите с Япония продължават, като крайният срок за приключването им е определен за края на март. Едва след изтичането на крайния срок могат да бъдат стартирани евентуални разговори с други производители. Говорител на правителството заяви, че не може да става и дума за предоставяне на гаранции за държавно участие в проекта, каквито бяха отказани на Южна Корея и станаха основна причина за провала на преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още